Засідання секції вищої освіти

 30.10.23


26 жовтня 2023 року Одеська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України організувала проведення ґрунтовного заходу – засідання секції вищої школи комітету обласної організації, який завершився семінаром голів первинних профспілкових організацій закладів вищої, фахової передвищої та професійно-технічної освіти.

Перед початком роботи присутні вшанували хвилиною мовчання пам‘ять про загиблих освітян Одещини, а також подякували ЗСУ за можливість очного спілкування.

Діловий тон роботи секції задала голова Одеської обласної організації Профспілки Любов Корнійчук. Вона поінформувала про мету засідання, нагальні проблеми, які зачіпають інтереси науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти, закликала всіх присутніх до активного їх обговорення та надання пропозицій для вирішення.

З вітальним словом до членів секції звернувся ректор Одеського національного економічного університету Анатолій Ковальов, адже саме на базі цього закладу вищої освіти й проходив захід. Ректор розповів про діяльність університету, питання які хвилюють і керівництво вишу, і працівників, а також побажав плідної роботи в стінах університету.

Участь у роботі секції взяв заступник голови Профспілки працівників освіти і науки України Сергій Романюк. У своєму виступі він окреслив проблеми фінансового забезпечення закладів освіти в наступному році, пов’язані з недостатністю коштів, передбачених у Державному бюджеті на 2024 рік. Проінформував профспілковий актив про позицію галузевої Профспілки щодо реформ, які наразі активно намагається впровадити МОНУ, наголосивши, що вони повинні, в першу чергу, базуватися на виконанні вже прийнятих освітянських законів. Також закликав голів ППО активно працювати з депутатами ВРУ у своїх округах, для забезпечення їхньої підтримки профспілкових вимог під час прийняття законів, які стосуються освітньої галузі.

Далі відбулося обговорення законопроєкту «Про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки наукової роботи в закладах вищої освіти». Спікером з цього питання виступила голова секції вищої школи, голова Первинної профспілкової організації співробітників ОНЕУ Тетяна Корольова.

Вона звернула увагу, що впродовж років незалежності України політика Міністерства освіти і науки України будувалася на твердженні, що в університетах на відміну від коледжів та закладів фахової передвищої освіти кожен науково-педагогічний працівник зобов’язаний займатися науковою роботою. У відповідності до цього постулату всі викладачі закладів вищої освіти виконують науково-дослідні фундаментальні або прикладні роботи як у рамках свого навантаження, так і за кошти зовнішніх замовників. Майже всі університети України поступово вибудували свої унікальні та дієві системи стимулювання наукової роботи науково-педагогічних працівників. Крім того, для організації та здійснення наукової діяльності протягом декількох десятиліть була створена законодавча та нормативно-правова база, яка включає спеціальні закони про освіту та науку, акти Кабінету Міністрів України, накази МОНУ тощо. Внесений депутатами ВРУ законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки наукової роботи в закладах вищої освіти» (реєстр. № 9600), не містить і не забезпечує механізмів підтримки, а тим більше розвитку наукової роботи в закладах вищої освіти, тому керівництвом секції та виконавчим апаратом обласної організації було детально проаналізовано даний законопроєкт та направлено пропозиції і зауваження до ЦК Профспілки, МОНУ та Комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій.

До обговорення нагальних проблем викладачів та здобувачів освіти долучилися Тетяна Страхова, голова Первинної профспілкової організації працівників Одеського національного технологічного університету, Євген Юраш, голова Первинної профспілкової організації студентів та аспірантів Одеського національного університету ім. І.І.Мечникова.

Ментальне здоров’я учасників освітнього процесу в Україні під час повномасштабного вторгнення – це ще один важливий аспект воєнного життя в Україні. Саме питанням збереження ментального здоров’я був присвячений виступ Юлії Асєєвої, доктора психологічних наук, завідувачки кафедри мовної та психолого-педагогічної підготовки ОНЕУ. Зокрема, психолог наголосила, що сприятлива та комфортна атмосфера на робочому місці зміцнює колектив та є профілактикою порушень ментального здоров’я.

Далі семінар продовжила голова Одеської обласної організації Профспілки Любов Корнійчук. Шляхом мультимедійної презентації вона окреслила основні мотиви перебування в Профспілці, зокрема показала на конкретних прикладах збільшення ще в довоєнний період заробітної плати освітян завдяки діям Профспілки, але ці підвищення діють і сьогодні і щомісячно збільшують заробіток педагогічних та науково-педагогічних працівників на 1,5-3 тисячі гривень.

«В умовах воєнного часу діють певні обмеження прав профспілок, тому питання мотивації особливо актуальні: щоб не виникало питання — а що робить Профспілка — про досягнення потрібно постійно говорити, а вони в нас є! І навіть у цей важкий час вдається спільними зусиллями всіх організаційних ланок Профспілки вирішувати проблеми, згадайте, хоча б скорочення тривалості відпусток минулому році. Ми, як ніколи, повинні бути єдині і сильні, бо попереду ще багато роботи», — наголосила Любов Корнійчук, підбиваючи підсумки профспілкового зібрання.

На завершення плідної та різнопланової роботи заступник голови Профспілки Сергій Романюк вручив профспілковим працівникам високі нагороди ЦК Профспілки, а саме: нагрудними знаками «Заслужений працівник Профспілки працівників освіти і науки України» нагороджені головний бухгалтер Одеської ОО ППОНУ Тетяна Кузнецова та завідувачка відділу соціально-економічного захисту працівників Валентина Подгорець; нагрудним знаком «Профспілковий лідер» — голова Первинної профспілкової організації КЗ «Одеський педагогічний фаховий коледж» Тетяна Долинська.

Любов Корнійчук вручила Подяки від обласної організації Профспілки за надану допомогу в проведенні ремонтних робіт та облаштуванні території дитячого табору.

 

 

 



© 2014 Профспілка працівників освіти і науки