З аналізом підсумків минулого року та планами на 2023-й

 24.02.23


  23 лютого відбулося чергове засідання президії комітету Одеської обласної організації Профспілки. Захід відбувся у змішаному форматі – очно в офісі комітету та з підключенням членів президії, які проживають у віддалених регіонах, у режимі онлайн через платформу Zoom.

На порядку денному традиційно розглядали підсумки моніторингів ступеня виконання прийнятих законів, рішень виконавчої влади, положень колективних договорів і угод та досягнутих результатів у частині захисту трудових, соціально – економічних прав працівників освіти і науки Одеської області в 2022 році. З даного питання доповідала заступник голови Одеської обласної організації Профспілки Оксана Пушнова, яка озвучила основні тенденції, що спостерігалися у сфері оплати праці працівників освіти протягом 2022 року в територіальних громадах. З аналізом моніторингу у закладах вищої, фахової передвищої та професійно-технічної освіти виступила завідувач відділу соціально-економічного захисту працівників Валентина Подгорець.

 

 

В моніторингах детально проаналізовано виплати винагород, доплат та надбавок, дотримання гідних умов з охорони праці, показники скорочення працівників, контроль за проведенням медичних оглядів тощо. Повна інформація за підсумками моніторингів буде направлена в усі територіальні організації Профспілки, первинні профспілкові організації закладів вищої, фахової передвищої та професійно-технічної освіти для оперативного реагування на виявлені порушення.

Голова Одеської обласної організації Профспілки Любов Корнійчук прокоментувала, що комітет Одеської ОО ППОНУ постійно тримає на контролі згадані вище питання, а в кінці року робить підсумковий моніторинг, щоб мати повну картину того, що відбувається в підвідомчих організаціях.

Обговорення цього питання порядку денного дало змогу головам організаційних ланок поділитися своїм позитивним досвідом щодо соціально-економічного захисту спілчан.

Член президії, голова Первинної профспілкової організації співробітників Одеського національного економічного університету Тетяна Корольова розповіла про відновлення в 2022 надбавки за науковий стаж завдяки дієвій позиції Профспілки. Такий результат – доказ активності та пильності профспілкових органів.

Згадали на президії ще одну позитивну новину – скасування строкових договорів з працівниками освіти пенсійного віку.

Голова Болградської об’єднаної організації Профспілки Юлія Фощан заявила, що завдяки спільній роботі з соціальними партнерами органи місцевої влади більш відповідально ставляться до питання освітньої субвенції та більш детально розглядають його на сесіях.

Члени президії обговорювали питання відкриття в літньому сезоні дитячого закладу оздоровлення та відпочинку «Знамя». Наразі в таборі йде облаштування укриття та ремонт спального корпусу. Проте найголовнішим залишається питання готовності освітян віддати своїх дітей до табору і придбати путівки. Детальніше про хід підготовки ДЗОВ «Знамя» до відкриття та обсяг ремонтних робіт розповіла директор закладу Людмила Березовська.

Також на президії було розглянуто статистичний звіт Одеської обласної організації Профспілки за 2022 рік. Коментуючи показники статзвіту, голова Одеської обласної організації Профспілки зазначила, що відбулося зменшення загальної кількості спілчан майже на 2 тисячі, водночас відзначила, що з 1 вересня минулого року збільшилася кількість спілчан-студентів із числа першокурсників, зокрема у Міжнародному гуманітарному університеті. Також вона проаналізувала причини виходу окремих працівників із Профспілки та поінформувала про намір відновити виїзні прийоми та зустрічі з колективами під час Днів Одеської обласної організації Профспілки. Такі заходи необхідні для підтримки діалогу зі спілчанами, постійного інформування та консультування на місцях, ведення перемовин з органами місцевої влади.

Розглянули на засіданні президії й заходи, спрямовані на підтримку молодих освітян. Так у цьому році вже втретє пройде конкурс на присудження Премії Одеської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України молодим ученим. Заступник голови Одеської обласної організації Профспілки Дмитро Скрипніченко проінформував, що конкурс проходитиме за звичайних умов, а прийом матеріалів триватиме до 14 квітня 2023 року.

Відзначили й переможців І туру всеукраїнського конкурсу «Учитель року-2023». Рішенням президії грошовими винагородами нагороджені ті переможці, які є членами галузевої Профспілки, також вони мають можливість отримати позачергово пільгові профспілкові путівки на санаторно-курортне оздоровлення.

На завершення розглянули низку організаційних питань – нагородження профспілкового активу та надання матеріальної допомоги спілчанам.

Наприкінці голова Одеської обласної організації Профспілки проінформувала про міжнародний семінар для представників профспілок, який відбувався днями раніше в Молдові, та поділилася досвідом молдовських колег, зокрема в розрізі укладання Галузевої угоди. Вона висловила сподівання, що в майбутньому співпраця з колегами з інших областей та країн активізується.

Служба зв’язків з громадськістю та ЗМІ

Одеської обласної організації Профспілки

працівників освіти і науки України



© 2014 Профспілка працівників освіти і науки