Як здійснюватиметься освітній процес в умовах переходу на «жовтий» рівень епіднебезпеки

 24.09.21


Із 23 вересня 2021 року Україна перейшла в «жовтий» рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19. У зв'язку з цим Уряд оновив карантинні умови, зокрема щодо роботи закладів освіти.

Серед змін, які внесені постановою Кабінету Міністрів України
від 22 вересня 2021 р. № 981 до постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» передбачаються наступні:

  • При «жовтому» рівні відвідування закладів освіти здобувачами освіти дозволено за умови наявності не менш ніж у 80% працівників закладу освіти одного з обов’язкових документів, таких як:
  • жовтого COVID-сертифіката, який підтверджує щеплення однією дозою дводозної вакцини (генерується через мобільний додаток Порталу Дія (Дія));
  • зеленого COVID-сертифіката, який підтверджує повний курс однодозної чи дводозної вакцини (генерується через мобільний додаток Порталу Дія (Дія));
  • міжнародного свідоцтва про вакцинацію (видається сімейним лікарем або лікарем, який проводив щеплення, після отримання повного курсу вакцинації від COVID-19);
  • довідки 063/о (видається лікарем, який проводив щеплення, після щеплення однією дозою дводозної вакцини).
  • COVID-сертифіката про одужання особи від зазначеної хвороби (сертифікати генеруватимуться після настання відповідної технічної можливості).
  • Умова щодо наявності 80% вакцинованого персоналу НЕ поширюється на заклади дошкільної освіти, спеціальні заклади загальної середньої освіти, 1-4 класи закладів ЗСО. Вони продовжуватимуть працювати в очному форматі з дотриманням протиепідемічних норм. Такий «виняток» діятиме при «жовтому» та «червоному» рівнях епіднебезпеки.

 

  • При «жовтому» рівні епідемічної небезпеки забороняється також:
  • відвідування закладів освіти здобувачами освіти в разі, коли на самоізоляції через контакт із пацієнтом з підтвердженим випадком COVID-19 перебуває більш ніж 50% здобувачів освіти та персоналу закладу освіти;
  • проведення в закладах освіти масових заходів (вистав, свят, концертів) за участю здобувачів освіти з більш ніж однієї групи (класу) та за присутності глядачів (відвідувачів).

 

З урахуванням дати введення дози вакцини строк чинності жовтих COVID-сертифікатів становить 120 днів, зелених сертифікатів – 365 днів. COVID-сертифікати, видані на підставі щеплення дводозною вакциною, набувають чинності з дня вакцинації, однодозною вакциною – з 14-го дня після вакцинації. Термін дії сертифіката про одужання від COVID-19 становитиме 180 днів із врахуванням дати підтвердження захворювання тестом.

У той же час, звертаємо увагу, що залишається незмінним пункт 26 постанови Кабінету Міністрів України № 1236, яким рекомендовано органам виконавчої влади, іншим державним органам, органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам, організаціям незалежно від форми власності забезпечити на період дії карантину з метою обмеження скупчення осіб в транспорті та на шляхах прямування на роботу (з роботи) застосування за можливості гнучкого режиму робочого часу, який, зокрема, передбачає різний час початку і закінчення роботи для різних категорій працівників, позмінну роботу працівників, а за технічної можливості – також роботу в режимі реального часу через Інтернет із збереженням заробітної плати, дистанційну (надомну) роботу.

Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет наголосив, що якщо в закладі освіти менш ніж 80% працівників, які мають один із необхідних документів, навчання має продовжуватися з використанням технологій дистанційного навчання.

Стосовно оплати праці працівників закладів освіти під час карантину, то відповідно до п. 8.3.3 Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки України, Профспілками працівників освіти і науки України та Всеукраїнським об’єднанням організацій роботодавців у галузі вищої освіти на 2021-2025 роки Сторони Угоди рекомендують керівникам закладів та установ освіти і науки забезпечити оплату праці вчителів, вихователів, включаючи вихователів груп продовженого дня, музичних керівників, викладачів, інших педагогічних працівників закладів освіти у випадках, коли в окремі дні (місяці) заняття не проводяться з незалежних від них причин (епідемії, метеорологічні 37 умови, карантин тощо), із розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації, з дотриманням при цьому умов чинного законодавства.

Згідно з вищевказаним положенням оплата простою працівникам, включаючи непедагогічних та тих, які працюють за сумісництвом, не з їх вини, зокрема на період оголошення карантину рекомендується забезпечити в розмірі середньої заробітної плати.

Отже, під час дистанційної форми навчання заробітна плата педагогічним працівникам виплачується за тарифікацією, з дотриманням чинного законодавства.

 

Юрисконсульт комітету Одеської обласної

організації Профспілки   

 Роксолана МОСКОВЧУК

 



© 2014 Профспілка працівників освіти і науки