Як оплачувати робочий час, якщо немає світла

 15.11.22


Заступник голови Федерації профспілок України Олександр Шубін роз’яснив, як бути роботодавцям, якщо в робочий час вимкнули електроенергію.

Заступник голови ФПУ пояснив для видання Obozrevatel, що відповідно КЗпП простій не з вини працівника має оплачуватися роботодавцем – навіть якщо наймана особа працює віддалено та в її будинку немає світла. В такому випадку працівник має право на оплату середнього заробітку навіть у той період, коли не міг працювати через відсутність електроенергії.

Аналогічно має оплачуватися час, проведений у бомбосховищі під час повітряної тривоги. Перераховані ситуації відносяться до форс-мажору не з вини працівника.

Якщо ж роботодавець хоче уникнути простою, він має забезпечити працівників за власний рахунок генераторами чи акумуляторами енергії, або обладнанням, яке здатне працювати деякий час без підключення до електромережі.

«Забезпечення працівника, у тому числі й видатковими коштами, лежить на роботодавцеві. Це має бути прописано у трудовому договорі, а якщо цього немає у договорі, значить, відповідає роботодавець», – прокоментував заступник голови ФПУ.

Джерело – Obozrevatel



© 2014 Профспілка працівників освіти і науки