Вшановуємо жінок-науковиць

 11.02.22


11 лютого в світі відзначають День жінок і дівчаток в науці. Це свято, яке з’явилося не так давно, в 2015 році, засновано для забезпечення гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок і дівчат.

Видатні вчені-жінки були відомі ще з давніх часів: один з прикладів – Гіпатія Александрійська (370-415 рр), давногрецька науковиця в сфері філософії, математики та астрономії, що працювала в Александрії. У середньовічній Франції за часів Просвітництва Лаура Бассі була першою жінкою в Європі, яка стала викладачкою фізики та філософії в університеті.

Цікава статистика:

  • За даними ЮНЕСКО лише 28% науковців у світі складають жінки.
  • Близько 46% науковців в Україні – жінки. Це майже вдвічі більше, ніж в середньому у світі.
  • За кількістю жінок-вчених Україна посідає 12 місце в світі.
  • Наймолодшим доктором фізико-математичних наук в Україні стала біофізик Ольга Броварець. Докторську дисертацію вона захистила у віці 29 років.

Для підтримки жінок-науковиць в Україні в 2018 році було створено премію, що є частиною Програми L'ORÉAL-ЮНЕСКО «Для жінок у науці». Вона призначується молодим жінкам, що займаються науковими дослідженнями в галузі STEM.

Вітаємо всіх спілчанок-науковиць з професійним святом та бажаємо нових звершень, натхнення та енергії в щоденній роботі, добробуту та міцного здоров’я!

 

Служба зв’язків з громадськістю та ЗМІ Одеської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України



© 2014 Профспілка працівників освіти і науки