Визначили пріоритети та напрями роботи на поточний рік

 30.01.23


27 січня 2023 року відбулося перше в цьому році онлайн засідання секції освіти комітету Одеської обласної організації Профспілки. 

Захід відкрила голова Одеської обласної організації Профспілки Любов Корнійчук. Голова секції освіти комітету Одеської обласної організації Профспілки Юлія Фощан доповіла про план роботи секції на 2023 рік.

 

 

До роботи секції освіти долучився начальник відділення Національної служби посередництва і примирення в Одеській області Олександр Шрамков. Він розповів про проблемні питання процедури підтвердження репрезентативності територіальними організаціями Профспілки.

 

Наступним питанням обговорення були обсяги освітньої субвенції у 2023 році. Голова Одеської обласної організації Профспілки Любов Корнійчук зазначила, що в останні місяці минулого року комітет обласної організації, територіальні профспілкові органи за сприяння обласного Департаменту освіти і науки добре попрацювали над питанням доцільного використання залишків освітньої субвенції, за що Одеську область навіть похвалили представники Міністерства освіти і науки України. Наразі є випадки зменшення освітньої субвенції, але кожна громада повинна рахувати свої гроші індивідуально, щоб максимально зберегти гарантії захисту працівників освіти.

 

 

З питанням про обсяги освітньої субвенції виступила заступник голови Одеської обласної організації Профспілки Оксана Пушнова. Вона розповіла про особливості формули розподілу освітньої субвенції в 2023 році. Зупинилася й на питаннях тарифікації, середніх розмірів зарплати педпрацівників в 2023 році, фінансової автономії закладів, простою та оплати праці під час нього тощо.

 

 

На основі порівняльного аналізу освітньої субвенції в 2023 році з 2022 роком середнє зменшення по області сягає 6,3 відсотка – це відносно невелике зменшення, з яким можна працювати в цьому році. Проте є 5 територіальних громад, де обсяг освітньої субвенції навіть збільшився. Тому заступник голови Одеської ОО ППОНУ закликала голів територіальних організацій Профспілки разом з керівниками органів управління освітою спільно проаналізувати стан фінансування за кошти освітньої субвенції по кожній конкретній горомаді.

Позитивним досвідом роботи щодо збільшення обсягів освітньої субвенції поділилася голова Миколаївської об’єднаної організації Профспілки Лариса Щербина. Цей досвід прокоментувала голова Одеської обласної організації Профспілки, яка наголосила на тому, що профспілкові лідери мають бути наполегливими у своїй роботі в цьому напрямі, адже часто виявляється, що коштів на оплату праці насправді вистачає – варто лише все прорахувати.

Згадували й інші приклади позитивної роботи профспілкових організацій – наприклад, відстоювання виплат за престижність в Іванівській об’єднаній організації Профспілки. Такий досвід доводить, якою важливою є робота на місцях та уважний аналіз документів.

На засіданні виступила голова Петровірівської об’єднаної організації Профспілки Інна Лабунська, яка подякувала Одеській обласній організації Профспілки за корисний семінар профактиву, який відбувся в цьому році. Не зважаючи на військовий стан та неможливість проводити Дні обкому Профспілки та профспілкове навчання в звичайному режимі, комітет Одеської ОО ППОНУ й надалі плануватиме виїзд до організаційних ланок на семінари та пленумі.

Засідання секції освіти завершилося нарадою голів територіальних організацій Профспілки, на якій розглянули поточні питання – статистичну звітність, сплату профспілкових внесків тощо. Робота зі статистикою й досі залишається важливою, адже аналітичні дані визначають напрями наших подальших дій.

 

Служба зв’язків з громадськістю та ЗМІ Одеської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України



© 2014 Профспілка працівників освіти і науки