Відновлення документів про освіту, документів про атестацію та трудових книжок

 28.07.22


Шановні колеги! Поширюємо рекомендації від освітнього омбудсмена Сергія Горбачова щодо відновлення документів про освіту та документів, що стосуються роботи в закладах освіти.

Омбудсмен радить сканувати такі документи та завантажувати від скановані копії в хмарне сховище (тобто в будь-якому онлайн-ресурсі). Такі документи слід завантажувати в окрему папку з обмеженим доступом та захистити її паролем, що складається з літер і цифр та легко запам’ятовується. Додаткова порада: не називайте папку «Документи», а вигадайте для неї іншу, нейтральну назву.

 

Відновлення документа про базову та повну загальну середню освіту в разі втрати чи пошкодження — (отримання дубліката)

 

КОЛИ ВИДАЄТЬСЯ ВИПРАВЛЕНИЙ ДОКУМЕНТ ПРО ОСВІТУ, А КОЛИ ЙОГО ДУБЛІКАТ

Коли для друку замовляється документ про освіту, він може мати один із трьох статусів: первинний документ, дублікат, виправлений документ.

Первинний документ — це документ, який виготовляється і видається вперше.

Дублікат — це документ, який виготовляється повторно через його втрату або пошкодження і знищення всіх або більшості реквізитів, які не дозволяють встановити власника документа. Якщо у первинному документі була помилка у прізвищі, імені, по батькові, дублікат враховує зміни (пункт 1.4 розділу 1 та пункт 5.1 розділу 5 “Порядку замовлення документів про базову середню освіту та повну загальну середню освіту, видачі та обліку їх карток” ).

Виправлений документ — документ, що виготовляється повторно через наявність помилок у первинному документі (пункт 1.4 розділу 1 Порядку ).

Якщо коротко: крадіжка, втрата, пошкодження — видається дублікат свідоцтва. Помилка у документі — видається виправлений документ свідоцтва.

У випадку втрати або пошкодження свідоцтва про освіту друкується дублікат документа. Дублікат виготовляється за формою (зразком), чинними на дату видачі дубліката (п.1.4 розділу 1 та п. 5.1 розділу 5 «Порядку замовлення документів про базову середню освіту та повну загальну середню освіту, видачі та обліку їх карток», затвердженого наказом МОН від 10.12.2003 № 811)

ВЛАСНИКУ СВІДОЦТВА потрібно:

  • подати оголошення у місцевих друкованих ЗМІ за місцем проживання. В оголошенні вказуються назва документа, його номер, дата видачі, на чиє ім’я виданий, яким закладом освіти й те, що документ визнається недійсним;
  • оплатити послуги з виготовлення дубліката, щоб мати підтвердження про оплату. Оскільки пошкодження або втрата свідоцтва сталися з вини його власника, тому в цій ситуації саме він оплачує послуги;
  • прийти до закладу освіти, де отримано базову та повну загальну середню освіту, з необхідними документами (оголошення у ЗМІ підтвердження про оплату, ксерокопією свідоцтва про освіту (якщо її можливо надати). Також при собі необхідно мати оригінал паспорта;
  • написати заяву на ім’я керівника закладу освіти. У заяві зазначається причина втрати або пошкодження документа, прізвище, ім’я та по батькові, місце проживання, телефон (за наявності), назва втраченого або пошкодженого документа, назва закладу освіти та дата його закінчення, інші відомості, якщо власник документа або заклад освіти вважають їх суттєвими для видачі дубліката (пункти 5.2 — 5.4 розділу 5 Порядку);
  • очікувати, поки заклад освіти повідомить про виготовлення дубліката. Власник свідоцтва має отримати дублікат безпосередньо у закладі освіти, розписавшись у книзі видачі.

За інформацією з сайту МОН особи, які здобули загальну середню освіту в закладах освіти на тимчасово окупованих територіях України, закладах окремих населених пунктів Донецької та Луганської областей, а також на захоплених територіях, можуть звернутися із заявою до будь-якого ЗЗСО відповідного ступеня за місцем тимчасового проживання чи перебування випускника (чи законного представника).

У разі відсутності довідки щодо результатів річного оцінювання навчальних досягнень, заклад здійснює оцінювання знань випускника відповідно до Порядку обліку та видачі документів про загальну середню освіту державного зразка особам, які здобули загальну середню освіту в навчальних закладах на тимчасово окупованій території України у 2014 році, затвердженого Наказом МОН від 12 травня 2014 року №570.

Для отримання дубліката необхідно звернутися до будь-якого ЗЗСО (на території, де не ведуться бойові дії) із заявою щодо надання інформації про отриманий в Україні документ.

Якщо особа володіє інформацією про серію та номер власного документа про загальну середню освіту, вона має можливість за посиланням оформити електронний запит і отримати на електронну пошту інформацію з Реєстру документів про освіту Єдиної державної електронної бази з питань освіти (у формі виписки з кваліфікованими електронними підписом і печаткою технічного адміністратора ЄДЕБО).

Відновлення документа про професійну освіту

 

За інформацією на сайті МОН, для відновлення документа про професійну освіту необхідно звернутися із заявою до закладу профосвіти.

Якщо заклад професійної (професійно-технічної) освіти припинив свою діяльність — до його правонаступника.

Якщо немає правонаступника, зверніться до:

  • місцевої ОДА
  • управління освіти Міністерства освіти і науки АР Крим
  • Київської або Севастопольської МДА

У заяві про виготовлення дубліката документа про професійну освіту потрібно зазначити:

  1. прізвище, ім’я та по батькові людини, на ім’я якої видано документ;
  2. місце проживання особи, на ім’я якої видано документ;
  3. телефон особи, на ім’я якої видано документ (за наявності);
  4. назву закладу освіти та рік його закінчення;
  5. назву документа, який втрачено/пошкоджено;
  6. причини втрати або пошкодження;
  7. інші відомості, які заявник вважає суттєвими для отримання дубліката.

Дублікат документа замовляється через Єдину державну електронну базу з питань освіти (ЄДЕБО). У дублікаті буде відображено назву закладу на момент його закінчення випускником, печатку, посаду, підпис, прізвище та ініціали керівника закладу освіти, який його видав. У верхньому правому куті також проставляється відмітка “Дублікат”.

Якщо інформації про документ немає в ЄДЕБО, то заклад професійної (професійно-технічної) освіти може замовити дублікат, використовуючи інші відомості, наприклад, виписку з архіву. В іншому випадку особі потрібно звернутися до суду для встановлення юридичного факту здобуття відповідної освіти.

Докладна інформація про процедуру виготовлення дублікатів також є в наказі МОН № 387.

 

Відновлення документа про вищу освіту (дублікат)

 

За роз'ясненням МОН, для отримання дубліката документа про вищу освіту та/або додатка до нього, потрібно подати письмову заяву до ЗВО, який видав документ. Це можна зробити особисто або через уповноваженого представника:

  • якщо заклад, де ви навчалися, реорганізували, то звернутися треба до його правонаступника. Йдеться про випадки приєднання, злиття чи ліквідації ЗВО;
  • якщо немає правонаступника або ЗВО не здійснює освітню діяльність (анульовано ліцензію, не було переміщено з непідконтрольної території), то заяву треба подавати до МОН. Міністерство визначить заклад, який видасть дублікат.

У заяві зазначте:

  • ПІБ, дату народження;
  • серію та номер документа, що посвідчує особу і громадянство;
  • місце проживання, телефон;
  • найменування ЗВО та дату його закінчення;
  • назву документа, дублікат якого замовляється;
  • причину замовлення дубліката;
  • інші відомості, які вважаєте важливими;
  • згоду на обробку персональних даних.

Заяви до МОН подаються на адресу: 01135, м. Київ, пр. Перемоги, 10 або на електронну скриньку: [email protected]

Інформація в дублікаті відтворюється на основі тих даних, що містяться в Єдиній державній електронній базі з питань освіти (ЄДЕБО). Інформація про документи почала вноситися ЗВО в базу з 2000 року.

Якщо інформації про факт видачі диплома немає в ЄДЕБО, то ЗВО може використати для підтвердження цього копії документа, а також архівну довідку про навчання та виписку з журналу видачі документів про вищу освіту чи акт знищення первинного документа про вищу освіту.

Якщо інформації про факт видачі диплома немає в ЄДЕБО, а також недоступні архіви ЗВО, то можна:

  • звернутися до суду – він має встановити юридичний факт здобуття відповідного ступеня чи рівня вищої освіти;
  • підтвердити отримання диплома офіційним листом відповідного компетентного органу, у якому підтверджено факт проставлення штампа «Apostille» МОН України або вчинення консульської легалізації.

Відтак необхідно подати заяву до МОН для визначення закладу, який видасть дублікат. До заяви треба додати копію рішення суду чи офіційного листа щодо підтвердження апостилю.

Якщо необхідно відновити диплом, отриманий на непідконтрольній Україні території Криму чи Донбасу до 2000 року, то процедура є такою ж, як описано вище. Якщо ж йдеться про виготовлення дубліката документа, виданого з 2000-го до 2014 року і внесеного в ЄДЕБО, то:

  • здобувачам з Криму – треба звернутися з письмовою заявою до МОН для визначення закладу, що видасть дублікат;
  • здобувачам з Донбасу – треба звернутися з письмовою заявою до правонаступника або ЗВО, переміщеного з непідконтрольної території. В іншому разі – подати письмову заяву до МОН для визначення закладу, що видасть дублікат.

До заяви необхідно додати копію первинного документа (диплом та додаток до нього).

Докладну інформацію про процедуру виготовлення дублікатів також можна дізнатися у Порядку замовлення, виготовлення, видачі, обліку документів про вищу освіту та додатків до дипломів європейського зразка

Відновлення документів про атестацію

 

Відповідно до Положення про атестацію педагогічних працівників від 06.20.2010 № 930 для атестації педагогічних працівників створюються відповідні комісії:

  • Атестаційні комісії I рівня у закладах освіти.
  • Атестаційні комісії II рівня у місцевих відділах освіти.
  • Атестаційні комісії III рівня в Міністерстві освіти і науки України та в обласних департаментах управління.

Тому, якщо заклад освіти та відповідно відділ освіти знаходиться на окупованій території, або в зоні бойових дій, або будівля, документи та архів цих установ знищено, то відновити документи про атестацію на відповідність займаній посаді, присвоєння кваліфікаційних категорій “спеціаліст”, “спеціаліст другої категорії”, “спеціаліст першої категорії” є проблемним. Але такий механізм має бути розробленим.

Також є можливість відновити інформацію про присвоєння педагогічних звань та кваліфікаційної категорії “спеціаліст вищої категорії”, оскільки інформація зберігається в атестаційних комісіях III рівня при Міністерстві освіти і науки України та в обласних департаментах управління освітою.

 

Відновлення трудових книжок

 

Якщо трудова книжка внутрішньо переміщеної особи залишилася у попереднього роботодавця, то можливо виготовити дублікат трудової книжки. Раніше, ще до воєнного стану, під час антитерористичної операції була наступна процедура отримання дублікату трудової книжки для ВПО. Згідно з пунктом 5.6 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, внутрішньо переміщена особа мала подати заяву та отриману письмову інформацію в довільній формі зі штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації про виникнення надзвичайної ситуації або Антитерористичного центру при Службі безпеки України про проведення антитерористичної операції на території, де працював працівник.

У разі відновлення доступу до трудової книжки записи з дубліката про періоди роботи переносяться до трудової книжки. При цьому на першій сторінці дубліката робиться напис: “Дублікат анульовано”, посвідчується печаткою роботодавця за останнім місцем роботи працівника та дублікат повертається його власнику.

Сподіваємося, що невдовзі буде розроблений механізм отримання дублікату трудової книжки в умовах воєнного стану.

Також з 10 червня 2021 року в Україні офіційно діють електронні трудові книжки. Деякі роботодавці вже почали оцифровування трудових книжок, відповідно до Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі”. Якщо попередній роботодавець вже оцифрував трудові книжки, працівник може зайти свою трудову книжку на порталі електронних послуг Пенсійного фонду України. Для цього необхідно створити свій особистий кабінет на цьому порталі. У Державній службі України з питань праці пояснюють, як це зробити.

Зареєструватися можна кількома способами:

  • за кваліфікованим електронним підписом, який можна отримати в Державній податковій службі, акредитованому центрі сертифікації ключів, а також у деяких банках: ПриватБанк, ПУМБ, Креді Агріколь Банк тощо;
  • за логіном і паролем – для цього необхідно зареєструватися на порталі за допомогою коду, отриманого в територіальних органах Пенсійного фонду України за наявності паспорта, ідентифікаційного коду та відповідної заяви;
  • через сервіс ID.GOV.UA, який передбачає ідентифікацію за ЕЦП, за мобільним телефоном (Mobile ID) або наявності рахунку в одному з 27 банків України (Bank ID).

Найпростіше отримати цифровий підпис через банк.

 

Джерело – головний сайт освітнього обмудсмена



© 2014 Профспілка працівників освіти і науки