Верховна Рада анонсувала зміни для військовозобов’язаних та військовослужбовців

 31.05.23


30 травня у Верховній Раді повідомили про те, що граничний вік перебування громадян на військовому обліку призовників зменшать із 27 до 25-річного віку. Парламент підтримав зміни до Закону № 9281 про військовий обов'язок і військову службу.

Відповідно до змін у Законі зменшено граничний вік перебування громадян на військовому обліку призовників з 27 до 25-річного віку. Після досягнення 25-річного віку призовники мають стати на військовий облік військовозобов’язаних. Більшість громадян нині отримують відстрочку від призову на строкову військову службу при досягненні 18-річного віку, в основному через здобуття освіти. Навчання триває протягом 4-6 років і закінчується під час досягнення 22-24 річного віку. Зі зменшенням граничного призовного віку до 25 років, призовні комісії матимуть 1-3 роки на реалізацію виконання громадянами України військового обов’язку та призову їх на строкову військову службу.

Також Верховна Рада України проголосувала за основу за законопроєкт №9342 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань пов’язаних із проходженням військової служби під час дії воєнного стану», який передбачає додаткові винагороди та відпустки військовослужбовцям.

В законопроекті передбачено:

  • доплати від 30 000 до 100 000 грн військовим пропорційно часу виконання бойових завдань;
  • додаткові 6 000 грн військовим строкової служби пропорційно часу проходження військової служби;
  • виплати в розмірі 6 000 грн травмованим або пораненим військослужбовцям під час бойових дій, що тепер зараховані у розпорядження відповідного командира під час тимчасової непридатності до військової служби;
  • виплати в розмірі 2 350 гривень для курсантів вищих військових навчальних закладів.

Також законопроєкті №9342 йдеться про регулювання відпусток. В особливий період під час воєнного стану військовослужбовці можуть скористатися частиною щорічної відпустки тривалістю 30 днів та за сімейними обставинами чи іншими поважними причинами терміном до 10 днів.

Законопроєкт наразі готується на друге читання.

 

Джерело – Верховна Рада України



© 2014 Профспілка працівників освіти і науки