В яких випадках для призначення пенсії знадобиться довідка про зарплату

 02.02.23


Пенсійний Фонд України надав роз’яснення, в яких випадках необхідно надавати довідку про заробіток, а в яких людина зможе це зробити за власним бажанням.

Довідка про заробітну плату видається підприємством, де працювала людина, на підставі особових рахунків, платіжних відомостей та інших документів про нараховану та сплачену зарплату.

При обчисленні пенсії враховується заробіток людини за весь період страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року (згідно з Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»). При цьому для обчислення заробітної плати за цей період використовують інформацію з реєстру застрахованих осіб.

Довідку про зарплату потрібно надати в обов’язковому порядку, якщо після 1 липня 2000 року особа набула менше п’яти років страхового стажу. В ній вказують інформацію про заробіток за будь-які 60 календарних місяців роботи поспіль.

Також Пенсійний фонд рекомендує надавати довідки про заробітну плату з усіх місць роботи, якщо до липня 2000 року людина працювала за сумісництвом.

В інших випадках довідка про зарплату надається вже за бажанням особи.

Джерело – Кадровик-01



© 2014 Профспілка працівників освіти і науки