Українські студенти протестують

 14.04.16


 

7 квітня 2016 року в м.Києві, у парку імені Тараса Шевченка, відбулася попереджувальна студентська акція протесту, активну участь в якій взяли й представники первинних профспілкових організацій студентів вищих навчальних закладів Одещини.

Сотні студентів вищих навчальних закладів звернулися до влади із закликом припинити наступ на їх соціально-економічні права, гарантовані законодавством. Організувати дану акцію спричинив факт невиконання норм законодавства в частині соціально-економічного становища студентів; учасники виступили проти недосконалості нормативно-правової бази та відсутності дійових механізмів державної підтримки молоді в період її соціального становлення. 

Студентську молодь не влаштовують новації реформування системи освіти за рахунок звуження права на стипендіальне забезпечення, доступу до якісної вищої освіти, що планується законопроектом, розробленим Міністерством освіти і науки України. Влада ігнорує інтереси студентства, приймаючи і системно не виконуючи закони, постанови, розпорядження, які забезпечували хоча б мінімальний соціально-економічний захист.

Учасники акції у виступах наголосили, що на сьогодні розмір стипендії для студентів університетів, академій, інститутів становить 825 гривень, коледжів, технікумів, педагогічних училищ – 622 гривні, що відносно гарантованого Законом України «Про вищу освіту» прожиткового мінімуму складає лише 60% та 46,8% відповідно. Цих коштів аж ніяк не вистачає на оплату проживання в гуртожитку, харчування та проїзд в транспорті.

Активісти проведеної акції зауважили, що видатки на освіту за останні 3 роки знижено з 7,11% до 4,5% ВВП при законодавчій гарантії не менше 10% національного доходу. Це, в свою чергу, призводить до скорочення державного замовлення на підготовку фахівців вищих навчальних закладів, зношеності матеріально-технічної бази навчальних закладів, здійснення індексації стипендії в неповному обсязі, втрати випускниками ВНЗ гарантії першого робочого місця та ін.

Втрачено мережу санаторіїв-профілакторіїв та спортивно-оздоровчих таборів, відсутнє фінансування соціальних гарантій для студентів-переселенців. Крім того, влада втручається в діяльність профспілок через наміри прийняти законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» № 3474.

Від галузевої Профспілки виступив заступник голови Профспілки Сергій Романюк, який запропонував владі повернути пільговий проїзд для студентів у приміському та міському транспорті та розробити програму будування нових гуртожитків для студентів.

Після виступів у парку студенти рушили протестною ходою до Алеї Героїв Небесної Сотні, де вшанували пам’ять загиблих покладанням квітів, а звідти попрямували до урядового кварталу, аби передати свої вимоги владі.

Вимоги учасників акції було покладено у Резолюцію акції протесту та офіційно передано до секретаріату Кабінет Міністрів України для подальшого опрацювання та вжиття відповідних заходів.

Акція протесту викликала значний резонанс у суспільстві, привернувши увагу засобів масової інформації. Вже напередодні акції прес-служба Міністерства освіти і науки повідомила, що «Міністерство освіти і науки України рішень щодо скасування виплат стипендій у 2016 році не ухвалювало», проте додала, що «переймаючи досвід провідних країн світу, Міністерство планує чіткіше розмежувати поняття академічних та соціальних стипендій. Водночас, у законопроекті зберігаються гарантії щодо частки студентів, які можуть претендувати на стипендії». Міністерство зазначило, що у будь-якому разі зміни не доторкнуться тих, хто вже навчається, а будуть поширюватися лише на абітурієнтів.

Як наголосили студенти, акція 7 квітня стала попереджувальною, і в разі відсутності реагування на їх вимоги в майбутньому пікетування комітетів Верховної Ради триватимуть.

Завантажити текст Резолюції студентської акції протесту

 

За інформацією сайтів ЦК Профспілки,

Міністерства освіти і науки України, новинних ЗМІ

 



© 2014 Профспілка працівників освіти і науки