У МОН доопрацювали законопроект «Про освіту»

 28.10.15


Міністерство освіти і науки оприлюднило на своєму офіційному сайті оновлену редакцію проекту Закону України «Про освіту».


Нагадаємо, що раніше ЦК Профспілки, Одеський обком Профспілки направляли свої пропозиції до законопроекту.
 

В аналізі регуляторного впливу проекту Закону України «Про освіту» зазначається, що прийняття документа в новій редакції докорінно змінить принцип функціонування сфери освіти.

Він передбачає проведення децентралізації управління системою освіти та чітке розмежування повноважень між органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування щодо заснування закладів освіти, їх ліцензування, акредитації, здійснення інших функцій.

Закон має забезпечити безоплатність дошкільної, повної загальної середньої освіти у державних та комунальних навчальних закладах, розвиток та підтримку профільного навчання.

Практика позаконкурсного вступу до вищих навчальних закладів буде замінена на надання грошової підтримки.

Також у Міносвіти зазначають, що прийняття законопроекту забезпечить удосконалення нормативно-правової бази освіти, у тому числі розроблення новітніх програм, зорієнтовних на модернізацію системи перепідготовки, підвищення кваліфікації та стажування педагогічних, науково-педагогічних працівників і керівників навчальних закладів.

Планується забезпечення підвезення учнів та педагогічних працівників до місць навчання, роботи і додому, забезпечення гуртожитками, застосування різних форм навчання тощо.

Законопроект із внесеними правками винесений на обговорення на сайті Міністерства освіти і науки України і в разі його прийняття набере чинності з 1 січня 2016 року.



© 2014 Профспілка працівників освіти і науки