Ти – учитель! Доля це твоя! Це твоє покликання і щастя

 06.12.17


Жодна з галузей людського життя так не зазнає змін і трансформацій як освіта. Вона зобов’язана йти на крок вперед, бо це робота не одного дня чи року, її результат запрограмований на десятиліття. І неважливо, де працює вчитель, у місті чи селі, у престижному ліцеї чи невеличкій загальноосвітній школі, він несе на собі відповідальність за формування нового покоління, за розвиток нової генерації мислителів і творців. А для цього потрібно бути творчою особистістю, здатною постійно вдосконалюватися, змінюватися за покликом часу, знаходити нові підходи до учнів, прагнути бути цікавим для покоління андроїдів і крутих гаджетів.

Щороку восени проводиться районний тур всеукраїнського конкурсу «Учитель року», свято талановитих, відважних освітян, які демонструють рівень професійної підготовки, утверджують своє професійне «я», прагнуть постійного творчого зростання. Пятеро вчителів української мови та літератури, та два вчителя фізичної культури з 21 по 24 листопада 2017 року на базі Кулевчанської ЗОШ І – ІІІ ступенів та Саратського НВК «ЗОШ І – ІІІ ступенів-гімназія» долали шлях до п’єдесталу пошани у безкомпромісному суперництві. Зовсім різні за стилем викладання, вони показали справжню майстерність, педагогічний талант відкривачів дитячих душ. По-сучасному, неординарно і в той же час педагогічно виважено вони разом з учнями відкривали нові сторінки світової мудрості. А патріотична тематика вкотре довела, що найбільша місія вчителя – виховувати дітей у дусі українства, любові до своєї Батьківщини.

Конкурс є важливим для нас, оскільки він проходить у передстартовий рік формування Нової української школи. Уперше конкурсанти реєструвались на єдиній платформі, яку надала компанія «Місrosoft Україна», представили коротке відеoрезюме – міні-розповідь про досвід роботи в школі та унікальні напрацювання. «Ми розуміємо, що зміни в школі відбудуться лише тоді, коли зміниться учитель, і цей конкурс має допомогти нам виявити активних педагогів, тих, хто готовий до змін уже зараз», — наголосив заступник Міністра освіти і науки Павло Хобзей.

Фахове журі об’єктивно, скурпульозно виважувало кожен бал конкурсанта. За результатами оцінювання конкурсних випробувань у номінації «Українська мова та література» переможцем визнана Влаєва Юлія Сергіївна, а в номінації «Фізична культура» — Радулов Семен Вікторович.

Районний конкурс «Учитель року — 2018» відкрив нові можливості та перспективи, а підготовка до нього спонукала учасників підвищити методичний і фаховий рівень, хоча головним стимулом для професійного самовдосконалення були й залишаються учні – допитливі, наполегливі, розумні. Кожна мить конкурсу – це живий фотовернісаж, де уже знайомі учительські обличчя склали творчий портрет учительства Саратщини.

Щиро вітали учителів-конкурсантів начальник управління освіти, сім’ї, молоді та спорту Гайдук Н.О., яка наголосила на тому, що всі мрієють про Нову українську школу – сучасну, європейську, якісну і радісну. І сподіватися тут можна тільки на вчителів; відзначила творчий підхід конкурсантів, їх креативність, комунікативність, ерудованість, готовність втілювати свої ідеї в життя. Начальник відділу дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти Ходос В. В. та голова райкому Профспілки працівників освіти і науки України Могорян Г. К. висловили подяку вчителям за невичерпну енергію та оптимізм, новаторство, любов до дітей, людяність та добро, віру в себе та учнів, від чого залежить кінцевий результат реформування освіти в Україні. Бажали їм творчого піднесення, душевної рівноваги і ніколи не втрачати того дорогоцінного таланту – уміння вчитися і вчити інших.

Чого ж очікують вчителі від держави?

Хай не зараз, а впродовж кількох років, держава забезпечить усім учителям: і досвідченим, і молодим — можливість високоякісного професійного розвитку. Адже для того, щоб учитель був інноваційним, треба відвідувати міжнародні конференції, семінари або школи за кордоном. Це дозволить зрозуміти, як працюють різні системи освіти, що варто з них узяти собі і чим поділитися.

Праця і творчість – два крила людського буття. Їхнє поєднання сповнює життя людини сенсом, піднімає особистість в очах інших, викликає почуття поваги. Випробування довело, що «серце віддане дітям» пульсує живою силою.

 

М. С. Караулан, завідувач КУ «Саратський РМК з питань освіти»

 



© 2014 Профспілка працівників освіти і науки