Свято наближається!

 14.11.19


Листопад як і у викладачів, а тим більше у студентів асоціюється тільки з одним – Днем Студента. В цей день забувається про все: сесія, заліки, «хвости», викладачі. Цього дня залишається тільки безтурботність, неймовірно веселий настрій та гуляння на повну силу.

Студенти завжди були найбільш волелюбною, незалежною та свободомислячою частиною суспільства, і ідея власного свята завжди будоражила їхні молоді душі. Ідея створення міжнародного об‘єднання студентської молоді зародилася в Європі наприкінці XIX століття. У 1893 році в Женеві був скликаний Міжнародний конгрес студентів-соціалістів, що прийняв рішення: установити і розвивати зв’язки між студентами різних країн.

Історія свята не особливо радісна, вона пов’язана з боротьбою молодих людей за свободу здобуту не без людських жертв…

Повертаємося до Праги 1939 року. 28 жовтня чеські студенти вийшли на демонстрацію до річниці заснування Чехословаччини, і ясна річ німецьким окупантам таке не сподобалося. У перестрілці загинув студент медичного вузу Ян Оплєтал. Похорони студента пройшли 15 листопада і переросли в акцію протесту проти нацистського режиму. Десятки демонстрантів були арештовані. 17 листопада війська рано вранці оточили студентські гуртожитки. Більше 1200 студентів було арештовано і поміщено в концтабір в Заксенхаузен. Дев‘ятьох студентів і активістів студентського руху стратили в катівнях в’язниці в празькому районі Рузине. Всі чеські вищі навчальні заклади були закриті до кінця війни.

17 листопада 1941 року у Лондоні студентами країн, що боролися проти фашизму було встановлено Міжнародний день студента. До речі, в Україні офіційно ця дата була визнана у 1999 році.

Сьогодні, можливо, мало хто знає про історію виникнення Дня студента. Але відзначають його усі: і сучасні студенти, і ті, які давно були студентами, але пам’ятають свої студентські роки.

Оскільки студентство займає добру частину світового населення давайте заглянемо, що робиться на День студента в різних країнах світу.

Отож, португальські студенти відзначають своє свято в травні. У цій країні проходить велике студентське свято Кейма. Дехто називає його також днем “Спалювання стрічок”. Святкувати студенти розпочинають опівночі гучним співом серенад біля пам’ятника одному з португальських королів. Після цього студенти одягають уніформу рідного університету та, тримаючи у руках горщики із стрічками (у кожного університета вони свої), рухаються поряд із святково прикрашеною вантажівкою. У кузові машини сидять випускники, а першокурсники повзуть на колінах услід по бруківці. На стадіоні проходить церковна служба, а потім урочисто спалюються стрічки кожного університету.

На день студента у Норвегії проводиться наймасштабніший Міжнародний студентський фестиваль ISFiT (The International Student Festival in Trondheim). Завдяки якому раз на два роки у норвезький Тронхейм з’їжджаються студенти більш ніж з 150 країн світу. З кожним роком фестиваль все більше перетворюється з народного гуляння на серйозний захід: основними його темами стають актуальні на сьогоднішній день “Освіта”, “Глобальні кордони”, “Миробудівництво” та інші.

А от фінська молодь відзначає своє свято не менш цікаво. Для фінських студентів це особливе свято, яке нагадує справжній бразильський карнавал та має назву Ваппу. Воно розпочинається 30 квітня і триває до 1 травня. У цей день прийнято проводити студентські церемонії, що розпочинаються із одяганням на голову статуї Хавіс Аманди – студентського кашкета, що вважається символом держави. Ця традиція щороку переходить від одного університету до іншого. Кашкет спеціально виготовлений для статуї та має довжину кола 85 сантиметрів.

У Греції теж є своє студентське свято, яке відзначають сьомого дня листопада на згадку про те, що 7 листопада 1973 року в Греції студенти виступили з протестом. Уряд направив військових припинити студентські демонстрації. Саме тому 7 листопада молоді люди Греції виходять на вулиці для вшанування пам’яті, тих хто загинув.

Данські студенти здебільшого збираються у компанії найближчих друзів та цілий вечір співають пісні, жартують, згадують найвеселіші моменти із університетського життя. Також існує цікава традиція серед випускників. Коли закінчується навчання, у родині випускника беруть напрокат білу машину, схожу на вантажівку, та їздять вулицями вечірнього міста.

У студентів Франції немає немає точної дати святкування, проте кожен із студентів обов’язково знає про Gala, іншими словами – день “урочистого прийому”. Студенти самі обирають день святкування, яке зазвичай закінчується масштабними вечірками. Особливим це свято є для студентів-медиків. Адже уже після перших екзаменів перед питанням “вильоту” стає мало не половина студентів. Так що закриття сесії у них перетворюється на величезні веселощі.

Для студентів Німеччини у цей день скасовують заняття, а замість них проводять спортивні змагання. Із улюблених забав студентів – організація дискотек та вечірок на відкритому повітрі. Особливу традицію має Геттінгенський університет. Там перед головним корпусом університету стоїть пам’ятник Лізі – героїні казок братів Грім. Серед першокурсників існує повір’я – якщо поцілувати її у щічку, то ймовірніше, ти закінчиш університет на відмінно. Не відомо, наскільки це правда, але через надмірну увагу зі сторони джентельменів пам’ятник почав руйнуватися. Влада заборонила цілувати Лізу та наклала штраф на тих, хто торкатиметься до казкової героїні.

Веселішого святкування, ніж у Гарвардському університеті, що розташований у США, треба ще пошукати. Тут щорічно проводиться масштабне театралізоване дійство під назвою Hasty Pudding, що перекладається як “ледачий пудинг”. Таку назву воно отримало на честь страви, котру традиційно приносили на збори студентського клубу. У костюмованому карнавалі беруть участь лише чоловіки, що виконують як чоловічі, так і жіночі ролі. Це відбувається з того часу, коли Гарвард був чоловічим університетом. До дійства також дуже часто долучаються знаменитості, які були випускниками вузів.

Наші православні «сусіди» болгари святкують День студента 8 грудня. Усе розпочалося в Софійському університеті в 1903 році, і з тих пір його регулярно святкують всі студенти, у тому числі й колишні. Цього дня вищі навчальні заклади по всій країні закриті, а студенти святкують своє свято в гомінливих компаніях.

А от в Нідерландах святкують навіть День Іноземного Студента, відзначається 5 листопада. Ця подія є виразом вдячності тим іноземним студентам, які обрали Нідерланди місцем свого навчання.

Що ж до нас, то для українських студентів є характерним святкування в гучних компаніях, тематичних вечірках, в горах (особливо Яремче), або ж гуртожитках.

Як би там не було, головним залишається те, щоб День студента запам’ятався веселими історіями, позитивним враженнями, новими знайомствами, та й взагалі просто запам’ятався.

         Служба зв’язків з громадськістю 

та ЗМІ Одеського обкому Профспілки



© 2014 Профспілка працівників освіти і науки