Соціальний діалог: досвід Біляївської районної організації Профспілки

 29.09.15


24 вересня 2015 року на базі Біляївської районної організації Профспілки відбувся семінар голів територіальних організацій Профспілки на тему: «Органи соціального діалогу на територіальному рівні, завдання та права, організація роботи щодо здійснення представництва і захисту соціально-економічних прав працівників освіти».

Біляївська районна організація Профспілки є одною з найуспішніших в області з питання ведення ефективного соціального діалогу та захисту прав та інтересів спілчан, тому й було вирішено представити досвід саме цієї організації іншим організаціям з метою обміну досвідом.

 

Семінар пройшов на високому рівні, із залученням представників місцевої влади та управління освіти Біляївської райдержадміністрації з використанням мультимедійних технологій.

 

Відкрила захід голова Одеської обласної організації Профспілки Ніна Олександрівна Дубовик, яка окреслила основні моменти та завдання роботи профспілкових органів сьогодні та наголосила, що ЦК Профспілки відзначив активну співпрацю із органами влади в Одеській обласній організації Профспілки.

 

Досвідом роботи Біляївської районної організації Профспілки в усіх напрямах поділилася голова Лілія Павлівна Бондаренко. Як член районної ради, Громадської ради та колегії управління освіти, профспілковий лідер постійно у вирі подій та у контакті з представниками влади та місцевого самоврядування. І, як переконалися учасники заходу, соціальний діалог між соціальними партнерами відбувається на умовах рівноправної співпраці та взаємної підтримки. Як підкреслювали і голова Біляївської районної ради Олександр Федорович Семенов, і начальник управління освіти Біляївської РДА Людмила Василівна Кобзар, в умовах запровадження програми децентралізації та реформування освітньої системи на Профспілку покладають багато сподівань як на стабільного та надійного захисника прав трудящих. Крім того, голова районної ради порекомендував головам територіальних організацій Профспілки працювати над максимальною кількістю представників від освіти у складі районних та міських рад.

 

Важливість соціального діалогу та співпраці органів влади із профспілковими органами підкреслила і заступник голови Біляївської райдержадміністрації Лариса Миколаївна Гусак.

 

Начальник управління освіти РДА навела детальну інформацію в цифрах щодо освітньої мережі району, фінансування галузі, поділилася досягненнями (в числі яких – стовідсоткове забезпечення підвозом до школи учнів та вчителів за програмою «Шкільний автобус»). Людмила Василівна зупинилась на проблемах сьогодення – це зменшення кількості молодих спеціалістів у закладах освіти, адаптація до автономії навчальних закладів освіти, але висловила сподівання, що профспілка є і буде надійним захисником освітян.

 

Від управління освіти райдержадміністрації виступили також економіст центральної бухгалтерії Валентина Іванівна Довженко та інженер з охорони праці Людмила Францівна Бухтоярова. Валентина Іванівна детально зупинилась на фінансовому забезпеченні працівників освіти, а саме: з чого складається заробітна плата педагогічного працівника Біляївщини, а також звернула увагу на матеріальне стимулювання працівників освіти. Людмила Францівна розповіла про стан та умови охорони праці в закладах освіти. Кожен виступ супроводжувався фотоматеріалами. Виступи фахівців зацікавили і викликали багато запитань в учасників семінару. До речі, працівники районного управління освіти постійно запрошуються на наради профактиву району.

 

Також поділилися досвідом роботи і своїм баченням освітянських проблем освітяни-депутати: депутат Одеської обласної ради, директор Нерубайського НВК «Школа — гімназія» Світлана Петрівна Зубрицька та депутат Біляївської районної ради Світлана Андріївна Жаріт.

 

На завершенні заходу перед учасниками виступив начальник відділення Національної служби посередництва і примирення в Одеській області Олександр Шрамков та вручив головам територіальних організацій Профспілки свідоцтва про відповідність критеріям репрезентативності.

 

У рамках семінару учасники відвідали Маяківську ЗОШІ-ІІІ ступенів Біляївського району та Біляївський ДНЗ «Капітошка», ознайомилися з досвідом роботи Біляївського ДНЗ «Веселка», поспілкувалися з трудовими колективами та профспілковим активом цих закладів.

 

У своїх оцінках семінару профспілкові лідери відзначили не тільки високий рівень його організації, але й прозорість, злагодженість та активність співпраці соціальних партнерів у Біляївському районі. Набутий досвід обов’язково використовуватимуть у своїй роботі.


 

Служба зв’язків з громадськістю та ЗМІ

 

Одеського обкому Профспілки працівників освіти і науки України



© 2014 Профспілка працівників освіти і науки