Сьогодні в Україні відзначають День вишиванки

 21.05.20


Свято запрошує кожного свідомого громадянина до абсолютно простого вчинку – вдягнути вишиванку і піти в ній на роботу, навчання чи просто на прогулянку. Водночас це свято має глибокий зміст. По всьому світу об‘єднуються українці в одній ідеї і показують, що мають власну самоідентифікацію та національний код. У цей день варто пам’ятати свою національну та громадянську позиції, культурну освіченість та духовну свідомість.
        Національне вбрання популярне не лише в Україні, адже українські дизайнери успішно експортують вишиванки за кордон, де такий вид одягу дуже подобається іноземцям. З традиційної класичної української сорочки утворилися різні модифікації, в магазинах можна побачити вже вишиті сукні, піджаки, костюми, шорти і навіть купальники. Українська вишивка заполонила світовий ринок і стала дуже популярною в царині моди.
        Нині дизайнери експериментують із тканинами, кольорами, візерунками та цікавими деталями, які доповнюють та осучаснюють старовинне вбрання. Сьогодні вишиванки вдягають не лише під класичну спідницю чи брюки. Етноодяг підбирають під шорти, джинси чи як окремий елемент – туніку. Першим новатором, який поєднав вишиванку зі світським піджаком, був Іван Франко. Навіть на 20-гривневій купюрі письменник зображений у своєму улюбленому стилі.

        Полюбили українське вбрання й світові зірки. Так у вишиванці були помічені Джонні Деп, Міла Йовович, Ума Турман, Ніколь Кідман, Джекі Чан та багато інших. А такі модні бренди, як Dolce&Gabbana та Valentino випустили колекції з українськими етнічними мотивами у вишитих сукнях.

         



© 2014 Профспілка працівників освіти і науки