Що важливо знати про лікарняні: ПФУ інформує

 13.03.23


Доводимо до відома спілчан коротку добірку новин, що стосуються оплати листків непрацездатності.

Набув чинності Порядок проведення перевірок обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності (підстава – постанова Кабінету Міністрів від 03.03.2023 №185). Як повідомляє Урядовий портал, ця процедура проводиться уповноваженими посадовими особами територіального органу ПФУ та/або уповноваженими лікарями, перелік яких затверджується правлінням ПФУ. Перевірки обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності проводилися і раніше, але органами Фонду соціального страхування.

Пенсійний фонд України роз’яснив, чому лікарняний під час простою не оплачується.

Як повідомляє ПФУ, час простою не з вини працівника оплачують з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу) (ч. 1 ст. 113 КЗпП). За час простою за працівником зберігається середній заробіток.

У листі від 22.02.2023 №2800-030401-8/9101 ПФУ повідомляє: «У звʼязку з тим, що під час простою відбувається зупинення роботи, яке унеможливлює виконання роботи працівником, у нього у разі хвороби або травми, тривалість якої співпадає з часом простою, не настає стан тимчасової непрацездатності в цей період».

Тому з причини відсутності втрати заробітної плати в зазначеному періоді призначати допомогу по тимчасовій непрацездатності та компенсувати втрачений заробіток немає підстав.

Важливо: під час простою лікарняний у зв’язку з вагітністю та пологами оплачують повністю.

 

Джерело – Кадровик-01



© 2014 Профспілка працівників освіти і науки