Розрахунок із працівниками у разі їх звільнення

 02.09.16


надаємо роз’яснення щодо розрахунку з працівниками у разі їх звільнення, строк у який мають розрахувати працівників під час звільнення, про вiдповiдальнiсть за затримку розрахунку.

         Відповідно до ст. 116 КЗпП пiд час звiльнення працiвника виплата всiх сум, шо належать йому вiд пiдприємства, установи, органiзацiї, провадиться в день звiльнення. Якщо працiвник в день звiльнення не працював, то такi суми мають бути виплаченi не пізніше наступного дня пiсля пред'явлення звiльненим працiвником вимоги про розрахунок. Про нарахованi суми, належнi працiвниковi пiд час звiльнення, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повiдомити працiвника перед виплатою зазначених сум. У разi спору про розмiр сум, належних працiвниковi пiд час звiльнення, власник або уповноважений ним орган у будь-якому разi повинен в зазначений у цiй статтi строк виплатити не оспорювану ним суму.

        Згiдно зi ст. 117 КЗпП у разi невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звiльненому працiвниковi сум у строки, зазначенi ст. 116 КЗпП, за вiдсутностi спору про їхнiй розмiр пiдприємство, установа, органiзацiя повиннi виплатити працiвниковi його середнiй заробiток за весь час затримки до дня фактичного розрахунку.За наявностi спору про розмiри належних звiльненому працiвниковi сум власник або уповноважений ним орган повинен сплатити зазначене в цiй статтi вiдшкодування в тому разi, коли спiр вирiшено на користь працiвника. Якщо спiр вирiшено на користь працiвника частково, то розмiр вiдшкодування за час затримки визначає орган, який виносить рiшення по сутi спору.

Вiдповiдно до ст. 115 КЗпП заробiтна плата виплачується працiвникам регулярно в робочi днi у строки, встановленi колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспiлкової органiзацiї чи iншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (за вiдсутностi таких органiв — представниками, обраними й уповноваженими трудовим колективом), але не рiдше нiж два рази на мiсяць через промiжок часу, що не перевищує 16 календарних днiв, та не пiзнiше вiд семи днiв пiсля закiнчення перiоду, за який провадиться виплата. Якщо день виплати заробiтної плати збiгається з вихiдним, святковим або неробочим днем, заробiтна плата виплачується напередоднi.

   Розмiр заробiтної плати за першу половину мiсяця визначається колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспiлкової органiзацiї чи iншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (у разi вiдсутностi таких органiв — представниками, обраними й уповноваженими трудовим колективом), але не менший вiд оплати фактично вiдпрацьованого часу з розрахунку тарифної ставки (посадового окладу) працiвника. Заробiтна плата працiвникам за весь час щорiчної вiдпустки виплачується не пiзнiше нiж за три днi до початку вiдпустки.   



© 2014 Профспілка працівників освіти і науки