Реалії та перспективи вищої, фахової передвищої освіти: профспілкові лідери обговорили ситуацію

 02.06.22


   1 червня в онлайн-режимі відбулося засідання секції вищої школи комітету Одеської обласної організації Профспілки. Члени секції обговорювали питання фінансування вищої, фахової передвищої освіти, умови роботи працівників галузі, надання відпусток науково-педагогічним та педагогічним працівникам, перспективи оздоровлення та особливості цьогорічної вступної кампанії.

Відкрила засідання голова Одеської обласної організації Профспілки Любов Корнійчук, яка проінформувала членів секції про позицію галузевої Профспілки щодо пріоритетів у роботі профспілкових організацій, розповіла про актуальний стан фінансування галузі та потенційні проблеми, які можуть виникнути у зв’язку з воєнними діями.

        Як підкреслила Любов Терентіївна, основним напрямом роботи профспілкових організацій сьогодні є консультаційно-роз’яснювальна робота, моральна та матеріальна підтримка спілчан, які опинилися у важких умовах. Проте актуальним залишається й контроль за дотриманням чинного законодавства та нових нормативних актів – а тут спостерігаються проблеми. Через посилення оборонної галузі та воєнний стан скорочено видатки на фінансування освіти, що неминуче призводить до зменшення видатків на заробітну плату. На Одещині фінансування закладів вищої освіти, що безпосередньо підпорядковуються Міністерству освіти і науки України (а це 10 закладів), з початком війни скоротилося на 95-100 млн грн. На жаль, перспективи поповнення держбюджету поки що не оптимістичні, а зовнішні надходження від західних партнерів поки що залишаються перспективою.

        З питання «Фінансування закладів вищої освіти. Відпустки науково-педагогічним працівникам» виступила голова секції вищої школи Тетяна Корольова, яка поділилася досвідом Одеського національного економічного університету. В ОНЕУ фінансування скоротили на 2 млн грн. – це 10% від фонду оплати праці, скасували до 80% надбавок. Це дало можливість не скорочувати посади науково-педагогічних працівників і зберегти кадровий потенціал на рівні початку року.

Також Тетяна Сергіївна поділилася досвідом роботи первинної профспілкової організації університету: розповіла про використання профспілкового бюджету, про благодійну допомогу теробороні Одеси та Збройним Силам. В економічному університеті налагоджена співпраця з партнерськими закладами інших країн, що надсилають гуманітарну допомогу. Формується стратегічний запас продуктів, облаштовуються приміщення навчального корпусу та гуртожитків для розташування там внутрішньо переміщених осіб. Тетяна Корольова зауважила, що сьогодні для спілчан пріоритетним є надання матеріальної допомоги.

Питанню тривалості відпусток в умовах недостатнього фінансування приділили окрему увагу. Голова Одеської обласної організації Профспілки прокоментувала, що наразі чекають на прийняття рішення Верховної Ради стосовно права керівника закладу освіти самому встановлювати тривалість відпустки. ЦК ППОНУ вирішив звернутися до Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука з проханням прискорити прийняття даного рішення, оскільки відпускна кампанія уже почалась.

Досвідом роботи Одеського національного технологічного університету поділилася голова первинної профспілкової організації працівників закладу Тетяна Страхова. Вона розповіла про підготовку до роботи в дистанційному режимі та про те, як вдалося оптимізувати фінансування закладу без скарг та конфліктів з боку працівників. Встановлення розмірів доплат та надбавок доручили не адміністрації, а колективам структурних підрозділів закладу. Кожен колектив індивідуально вирішував, як застосувати розміри надбавок та доплат відповідно до обсягів фінансування. Як результат, компроміс був досягнутий. В Одеському національному технологічному університеті також ведуться роботи з облаштування бомбосховищ та перерахування фінансової допомоги ЗСУ.

З питанням «Фінансування закладів фахової передвищої освіти» виступила голова Первинної профспілкової організації Балтського педагогічного фахового коледжу Тетяна Притуляк. Подякувавши комітету Одеської ОО ППОНУ за інформаційну та консультативну підтримку, вона поділилася досвідом роботи свого закладу. Не зважаючи на скорочення обсягу фінансування зарплати на 10% та проблеми з оплатою за навчання, заклад активно працює: всі працівники виходять на свої робочі місця, приймальна комісія відкрита й у вихідні, стипендію та зарплату за травень виплатили повністю. Підтримує наснагу у працівників педколеджу патріотизм та прагнення допомагати. Раз на два тижні разом з психологами проводяться заняття для внутрішньо переміщених осіб та їх дітей, організовуються події до визначних дат – наприклад, Дня вишиванки, який цього річ масштабно пройшов в Балтському педколеджі.

Про оздоровлення дорослих та дітей спілчан відповідно до Обласної програми оздоровлення на 2022 рік доповіла завідувач відділу соціально-економічного захисту працівників Валентина Подгорець. Сьогодні від підвідомчих організацій є заявки на оздоровлення в санаторіях «Моршинський», «Хмільник», «Червона калина», а також в пансіонаті «Пролісок». Ці заклади облаштовані приміщеннями, в яких можна перебувати під час повітряних тривог. В сучасних реаліях до закладів оздоровлення і відпочинку застосовується вимога мати бомбосховища. На жаль, в таборі «Знамя» таких приміщень немає. Альтернативних варіантів для літнього відпочинку не знайдено, тому в цьому році оздоровлення дітей та дорослих доведеться відкласти.

Про зміни в правилах прийому-2022 щодо вступу до закладів вищої освіти проінформував заступник голови Одеської обласної організації Профспілки Дмитро Скрипніченко. Вступну кампанію в цьому році освітяни чекають з нетерпінням, адже від її результатів залежить те, як в подальшому буде фінансуватися вища школа.

Наприкінці заходу голова Одеської обласної організації Профспілки подякувала всім присутнім за участь та побажала, щоб наступне засідання секції відбулося у звичних, мирних умовах.

Працюємо далі! Все буде Україна!

 

Служба зв’язків з громадськістю та ЗМІ Одеської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України



© 2014 Профспілка працівників освіти і науки