Протест профспілок: хроніка відзначення Всесвітнього дня дій за гідну працю

 08.10.21


7 жовтня 2021 року близько 10 тисяч мітингарів вийшло на вулиці Києва. Профспілки об’єдналися у Всеукраїнській попереджувальній акції протесту, присвяченій Всесвітньому дню дій за гідну працю.

 До заходу приєдналася галузева Профспілка, яку представляла й Одеська обласна організація. Освітяни, студенти та профспілкові лідери приєдналися до протестної ходи, щоб висловити свою незгоду з утиском прав працівників та молоді, що навчається.

 

 

Протестувальники в супроводі колони Профспілки таксистів та машин із озвучувальною апаратурою розпочали ходу з парку ім. Т.Шевченка та направилися до Кабінету Міністрів України через вулиці Володимирську та Хрещатик. Під час руху учасники акції протесту озвучували свої вимоги, щоб максимально привернути увагу громадськості до заходу.

 

 

Біля Кабміну було споруджено сцену, на якій виступили голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, представники ФПУ у парламенті Вадим Івченко та Сергій Рудик. Від Профспілки працівників освіти і науки України виступили заступник голови Профспілки Ольга Чабанюк та голова Київської міської організації Профспілки Олександр Яцунь. Виступаючі озвучили освітянські вимоги до Уряду, які стосуються належного розподілу освітньої субвенції, забезпечення видатків на освіту в розмірі не менше 7%, фінансування закладів вищої освіти та забезпечення видатків для виплати академічної стипендії без скорочення кількості отримувачів. Профспілкові лідери згадували й інші, не менш болючі проблеми – несвоєчасну виплату лікарняних та декретних виплат, примусову вакцинацію працівників освіти тощо.

 

Голова Одеської обласної організації Профспілки Любов Корнійчук дала інтерв’ю телеканалу «Інтер», в якому висловила позицію освітян.

Повний список вимог був переданий до Кабінету Міністрів. У той же день там відбулася зустріч Прем’єр-міністра України з представниками роботодавців і профспілок. На ній представники Уряду заявили про наміри підвищувати розмір мінімальної заробітної плати, створення нових робочих місць та запровадження нових соціальних реформ.

 

 

Учасники акції протесту планували також організувати мітинг біля Верховної Ради, але правоохоронці перекрили доступ до будівлі.

В цей же день, 7 жовтня, Міністерство економіки України повідомило про проєкт розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження Плану заходів з модернізації систем оплати праці в державному секторі до 2024 року», згідно з яким обіцяють підвищити заробітну платню освітян від 13,5 до 20 тисяч і вище. Профспілки слідкуватимуть за тим, як Уряд виконуватиме вимоги трудящих.

На акції протесту виступаючі підкреслили: якщо влада не дослухається до вимог від профспілок, профспілки знову організують масові акції протесту по всій Україні.

Служба зв’язків з громадськістю та ЗМІ

Одеської обласної організації Профспілки

працівників освіти і науки України



© 2014 Профспілка працівників освіти і науки