Профспілкова акція протесту

 17.01.20


 16.01.2020 року на площі біля будівлі Одеської обласної державної адміністрації відбулася акція протесту працівників різних галузей проти прийняття законопроєкту «Про працю» (№2708), законопроектів, якими пропонуються  зміни до КЗпП (№ 2584) та Закону «Про профспілки…» (№2681).

Від Одеської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України на акції виступила заступник голови Любов Корнійчук.

Вона наголосила, що освітяни зібралися на цій площі тому, що наша влада, яку на виборах підтримали більшість громадян України, в тому числі освітян, не тільки зовсім забула про свої передвиборні обіцянки, а й має намір позбавити людей праці будь-якого соціального захисту .

Уже стало жахливою традицією, що кожен новий закон чи реформа – це синоніми до слів «знищити» «зруйнувати», «скоротити» «закрити» «обмежити», «звузити» і т.п.

А якщо під тиском профспілок і приймають позитивні норми, то вони або відтерміновуються, або ж зовсім не виконуються. Що і є сьогодні з оплатою праці освітян відповідно до ст. 61 ЗУ «про освіту».

В урядовому законопроекті «Про працю» (стаття 35) роботодавець має право з власної ініціативи розірвати трудовий договір з працівником без всяких підстав.

Куди може звернутися  працівник у разі порушення його прав? Слова «профспілки» в цьому законопроєкті немає зовсім. Теоретично — до суду та до так званого медіатора, але тільки при укладенні договору, де буде прописано порядок, розмір та форма відшкодування витрат на підготовку та проведення медіації та винагорода медіатора. Тобто захист лише за гроші — ніякий громадський контроль за трудовим законодавством не передбачений.

 

Не менш шокуючими є запропоновані зміни до КЗпП (№ 2584) та про профспілки (2681)

До чого можуть призвести такі новації ?

 

  1.  Позбавлення права профспілок перевіряти розрахунки з оплати праці  — більше тисячі порушень саме з оплати праці зафіксовано профспілковими органами в закладах освіти області протягом останніх чотирьох років, із них близько 80% ліквідовано за наполяганням профспілок.

 

2. Позбавлення права профспілок брати участь в розгляді проектів нормативних актів -

якби галузева Профспілка не мала цього права, то освітяни  уже більше 2 років з моменту прийняття закону «Про освіту» не мали надбавки за вислугу років, бо її просто пропустили, а це 720 грн на місяць чи   8600 грн рік для педагічних працівників; 1093грн на місяць або 13125 грн на рік для науково-педагогічних працівників.

 

3. Позбавлення права студентів на створення профорганізації — держава відібрала в студентської молоді право на оздоровлення, закривши санаторії-профілакторії, право на матеріальну допомогу за рахунок стипендіального фонду, а тепер хоче відібрати й останню підтримку з боку профспілок.

                                                                                                                                                                                                               

       4. Позбавлення права працівника розпоряджатися своєю ЗП і сплачувати безготівково внески  — Президент, Уряд говорять про державу в смартфоні, електронні трудові книжки, а профспілкам пропонують повернутися в 19 століття і збирати профспілкові внески готівкою в мішок. Де логіка?

 

Наші вимоги: негайно відкликати вищезазначені законопроєкти, сісти за стіл переговорів з профспілками і напрацювати новий проєкт закону «Про працю», винести його на громадське обговорення і лише потім виносити на розгляд ВРУ.



© 2014 Профспілка працівників освіти і науки