Про умови та оплату праці осіб, які потребують самоізоляції

 23.04.20


Особами, які потребують самоізоляції, є:
       - особи, які мали контакт з хворим на COVID-19, крім                    осіб,    які  перебували  у засобах індивідуального   захисту                           у зв’язку з  виконанням   службових   обов’язків;
      - особи, щодо яких є підозра на інфікування, або особи, які хворіють на COVID-19 та не потребують госпіталізації;
      - особи, які досягли 60-річного віку, крім осіб, які здійснюють заходи, пов’язані з недопущенням поширення COVID-19, забезпечують діяльність об’єктів критичної інфраструктури.

 

Чи може працювати під час карантину 60-річний працівник

 

Працівник може продовжити роботу на підприємстві, що належить до об’єктів критичної інфраструктури. На інших підприємствах — тільки за умови роботи вдома.

Особи, які досягли 60-річного віку, потребують самоізоляції. Виняток ― особи, які здійснюють заходи, пов’язані з недопущенням поширення COVID-19, забезпечують діяльність об’єктів критичної інфраструктури (п. 4 постанови КМУ «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 11.03.2020 № 211; далі — Постанова № 211).

        До об’єктів критичної інфраструктури можуть бути віднесені підприємства,  установи та організації незалежно від форми власності, які:

1) провадять діяльність та надають послуги в галузях енергетики, хімічної промисловості, транспорту, інформаційно-комунікаційних технологій, електронних комунікацій, у банківському та фінансовому секторах;

2) надають послуги у сферах життєзабезпечення населення, зокрема у сферах централізованого водопостачання, водовідведення, постачання електричної енергії і газу, виробництва продуктів харчування, сільського господарства, охорони здоров’я;

3) є комунальними, аварійними та рятувальними службами, службами екстреної допомоги населенню;

4) включені до переліку підприємств, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави;

5) є об’єктами потенційно небезпечних технологій і виробництв.

Підстава — частина 1 статті 6 Закону України «Про основні засади забезпечення кібербезпеки України» від 05.10.2017 № 2163-VIII.

        Отже, особа, якій виповнилось 60 років, працює на підприємстві, що належить до об’єктів критичної інфраструктури, може і надалі працювати.

        Якщо ж підприємство не належить до об’єктів критичної інфраструктури, маєте дотриматися норми Постанови № 211.

        Роботодавець повинен оПрацівники, яким виповнилось 60 років, та які не працюють на підприємствах, що належать до об’єктів критичної інфраструктури, не можуть працювати, у т. ч. за умови доставки їх на роботи транспортом роботодавця.

брати прийнятний для підприємства варіант:

 - дозволити такому працівнику працювати дистанційно (вдома);

          — запропонувати працівнику оформити на час самоізоляції під час карантину оплачувану відпустку: щорічну, соціальну, чорнобильську або іншу оплачувану;

     — оголосити простій не з вини працівника на час карантину та оплачуйте відповідно до п.8.3.3.  Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016-2020 роки в розмірі середньої заробітної плати, але не нижче тарифної ставки;

- у виняткових випадках за бажанням працівника можна надати відпустку без збереження зарплати на час карантину (відповідно до ч. 3      ст. 26 Закону України «Про відпустки» в разі встановлення Кабінетом Міністрів України карантину відповідно до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» термін перебування у відпустці без збереження заробітної плати на період карантину не включається у загальний термін, встановлений частиною першою цієї статті, тобто 15 календарних днів. Ст.26 доповнено частиною третьою згідно із Законом     № 530-IX від 17.03.2020).


Чи можна дозволити 60-річному працівнику працювати, якщо він згодний сплатити штрафні санкції


Ні, за порушення відповідатиме не тільки працівник, а й роботодавець.

Порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 № 1645-III, іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами, тягне за собою накладення штрафу:

 

- на громадян від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 000—34 000 грн);

 

- на посадових осіб — від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (34 000—170 000 грн).

Підстава — стаття 44-3 КпАП.

Як компенсуватимуть зарплату працівникам, які самоізолювались як потенційні носії вірусу


        Працівникам, які самоізолювалися через контакт із носієм короновірусу або після повернення з-за кордону під медико-санітарним спостереженням, виплачуватимуть допомогу по тимчасовій непрацездатності (далі — допомога). Розмір допомоги — 50% середньої зарплати (доходу) незалежно від страхового стажу.

Перелік страхових випадків, коли застрахованій особі надають допомогу, доповнено новим страховим випадком — на період перебування у закладах охорони здоров’я, а також на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій (п. 5-1 ч. 1 ст. 22 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XI; далі — Закон № 1105).

Допомогу виплачує ФСС, починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією (МСЕК) інвалідності (встановлення іншої групи, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності) незалежно від звільнення, припинення підприємницької або іншої діяльності застрахованої особи в період втрати працездатності (ч. 2 ст. 22 Закону № 1105).

Підстава для призначення допомоги:

          — виданий у встановленому порядку листок непрацездатності (ЛН) — для особи, що працює за основним місцем роботи;

- копія ЛН, засвідчена підписом керівника і печаткою (за наявності) за основним місцем роботи, якщо особа працює за сумісництвом, за трудовим договором (контрактом) чи одночасно здійснює підприємницьку чи іншу діяльність.

Підстава — частина 1 статті 31 Закону № 1105.

Отже, працівнику, який перебуває на самоізоляції, лікар оформить ЛН із відміткою про самоізоляцію.

 

Чи може 60-річний працівник оформити листок непрацездатності на час самоізоляції

Ні, якщо такий працівник не хворіє на COVID-19 та не контактував з хворим на коронавірусну хворобу.

Право на допомогу по тимчасовій непрацездатності має застрахована особа, яка перебуває на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій (п. 5-1 ч. 1 ст. 22 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999              № 1105-XIV).

До таких осіб належать:

- особи, які мали контакт з хворим на COVID-19, крім осіб, які перебували у засобах індивідуального захисту у зв’язку з виконанням службових обов’язків;

- особи, щодо яких є підозра на інфікування, або особи, які хворіють на COVID-19 та не потребують госпіталізації.

Лікуючий лікар хворого або особи з підозрою на інфікування          COVID-19 визначає строк самоізоляції на підставі галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я. Працівники державних установ МОЗ епідеміологічного профілю визначають персональний перелік осіб, які потребують самоізоляції у зв’язку з контактом з хворим на COVID-19 та вносять інформацію до відповідних інформаційних систем (п. 4 постанови КМУ «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 11.03.2020 № 211).

Особи, яким виповнилось 60 років, потребують самоізоляції, але не перебувають під медичним наглядом. Тож і листок непрацездатності такій особі не оформляють.

 

 



© 2014 Профспілка працівників освіти і науки