Про розгляд законопроєкту «Про повну загальну середню освіту»

 09.09.19


         Одеський обласний комітет Профспілки працівників освіти і науки України звернувся до заступника голови Комітету з питань освіти, науки та інновацій та народних депутатів України з метою їх підтримки і врахування профспілкових пропозицій до законопроєкту № 0901, під час подальшого розгляду проєкту закону «Про повну загальну середню освіту» у другому читанні та в цілому.

 

 

                                                                            Народному депутату України,

                                                                            заступнику голови Комітету

                                                                            з питань освіти, науки та інновацій

                                                                            Верховної Ради України

                                                                            Колебошину С.В.

                                                             

Шановний Сергію Валерійовичу!

 

         У Верховній Раді України IX скликання зареєстровано проєкт закону України «Про повну загальну середню освіту» за № 0901 від 29.08.2019, прийнятого Верховною Радою України минулого скликання в першому читанні 30.05.2019 року за реєстраційним № 10204.

          Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти було доручено доопрацювати зазначений законопроект з урахуванням зауважень і пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи та внести його на розгляд Верховної Ради України в другому читанні.

         За час його розгляду Робочою групою, створеною Комітетом за рішенням від 15 травня 2019 року, до складу якої входили представники Центрального комітету Профспілки працівників освіти і науки України, опрацьовано 487 пропозицій народних депутатів України, декотрими з яких враховано пропозиції ЦК Профспілки, зокрема узгоджено з Комітетом низку положень, які спрямовані на недопущення звуження трудових прав педагогічних працівників, врегулювання питань оплати праці та інших трудових відносин, забезпечення функціонування закладів загальної середньої освіти, їх фінансування тощо.

         Водночас зазначаємо, що через нечіткість законодавчої процедури розгляду законопроєктів у період зміни складу Верховної Ради України не виключається ситуація щодо розгляду законопроєкту «Про повну загальну середню освіту», зареєстрованого за № 0901 від 29.08.2019 в редакції, що подана Кабінетом Міністрів України, без урахування напрацьованих Комітетом з питань науки і освіти пропозицій від 11.07.2019, про що свідчать заяви урядовців.

         Найбільш проблемними нормами зареєстрованого Верховною Радою України IX скликання законопроєкту № 0901 є норми про звільнення з роботи керівників закладів загальної середньої освіти та педагогічних працівників пенсійного віку, з якими укладено безстрокові договори, переукладання безстрокових договорів на строкові у зв’язку з набуттям чинності закону.

         Пропозиції щодо тривалості робочого часу, змісту, умов роботи, неврегульованості оплати праці за окремі її види, фінансування, штатів, використання обсягів освітньої субвенції, недотримання вимог Закону України «Про освіту» тощо є такими, що погіршують трудові права вчителів та інших педпрацівників.

         Центральним комітетом галузевої Профспілки направлено голові Комітету з питань освіти, науки та інновацій Бабаку С.В. лист від 04.09.2019 № 02-5/ 436 з викладеними пропозиціями та зауваженнями до законопроєкту № 0901.

          У зв’язку з цим просимо Вас, шановний Сергію Валерійовичу, особисто  підтримати профспілкові пропозиції під час розгляду проєкту закону «Про повну загальну середню освіту» в другому читанні та не допустити погіршення трудових і соціально-економічних прав та інтересів працівників закладів загальної середньої освіти.

 

 

   З повагою

Голова Одеської обласної

   організації Профспілки                                                        Н.О.Дубовик

 



© 2014 Профспілка працівників освіти і науки