Про лікарняні й не тільки: навчання для профспілкових керівників

 27.03.23


23 березня в режимі онлайн відбувся семінар для голів підвідомчих профспілкових організацій на тему: «Реформа соціального страхування: здійснення в страхових виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням».

Спеціальними гостями та головними лекторами семінару стали працівники головного управління ПФУ в Одеській області — начальник відділу по листках непрацездатності Аліна Осіпова та начальник відділу призначення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг Таміла Карамишова.

Відкрила захід голова Одеської обласної організації Профспілки Любов Корнійчук.

Представники ГУ ПФУ в Одеській області нагадали основні правила та механізм надання страхових виплат і соціальних послуг, а також розповіли про перерозподіл обов’язків Фонду соціального страхування та зокрема до якої установи звертатися у зв’язку зі стійкою втратою працездатності, за необхідності придбання спеціальних засобів для лікування та реабілітації тощо. Наразі ще не вирішено, яка установа відповідатиме за призначення ліків та санаторно-курортного лікування, і Пенсійний фонд чекає на відповідь Мінсоцполітики.

Були згадані й зміни у сфері соціального страхування: порядок виплати лікарняних сумісникам, нові терміни розгляду лікарняних та виплати допомоги у зв’язку з пологами тощо. Також порушили питання тимчасової непрацездатності для мобілізованих працівників, за якими зберігається робоче місце.

Після виступів спікери відповідали на запитання учасників.

Голова Великомихайлівської об’єднаної організації Профспілки Людмила Дубенко озвучила проблему, коли від сумісника під час тимчасової непрацездатності вимагають взяти відпустку за власний рахунок. Голову Первинної профспілкової організації працівників Одеського національного технологічного університету Тетяну Страхову цікавило питання щодо діяльності в закладі комісії, яка займається питаннями тимчасової непрацездатності працівників, та порядку ведення відповідної документації.

 

У цілому найпопулярнішими питаннями були різноманітні випадки, що стосуються оплати тимчасової непрацездатності працівникам, що працюють за сумісництвом. Підіймалися також питання щодо визначення неправомірності видачі лікарняних, оплати непрацездатності під час простою.

   Також на семінарі виступила завідувач відділу соціально-економічного захисту працівників комітету Одеської обласної організації Профспілки Валентина Подгорець. Вона розповіла про основні зміни в сфері соціального страхування, які запроваджуються в 2023 році, а також проінформувала про програму оздоровлення на поточний рік у санаторіях, з якими комітет Одеської ОО ППОНУ уклав договори.

Завершився онлайн-семінар короткою нарадою голів підвідомчих організацій.

 

Служба зв’язків з громадськістю і ЗМІ Одеської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України



© 2014 Профспілка працівників освіти і науки