Пленум обласного комітету Профспілки

 14.09.20


11 вересня 2020 року в приміщенні Будинку вчених відбувся черговий ХV пленум Одеського обласного комітету Профспілки, на порядку денному якого було одне питання – «Про підсумки звітів і виборів в організаційних ланках Одеської обласної організації Профспілки,  стан підготовки, проєкти основних документів ХХ звітно-виборної конференції Одеської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України».

         З інформацією з даного питання виступила заступник голови Одеської обласної організації Профспілки Любов Корнійчук.

         У постанові пленуму відзначено, що звітно-виборні збори та конференції відповідно відбулися майже в усіх організаційних ланках Одеської обласної організації Профспілки, крім Тарутинської районної організації Профспілки та 3 первинних профспілкових організаціях студентів закладів вищої освіти, терміни повноважень яких були подовжені у зв’язку з карантином.

         Збори та конференції, в основному, пройшли організовано, з дотриманням вимог Інструкції з проведення звітів і виборів у Профспілці працівників освіти і науки України, в деяких організаціях урочисто – з використанням Гімну профспілок України, профспілкової символіки, нагородженням кращих профактивістів Почесними грамотами  різних рівнів.

         У роботі конференцій брали участь запрошені керівники, заступники керівників районних державних адміністрацій, районних та міських рад, об’єднаних територіальних громад, органів управління освітою, ректори, проректори, декани закладів вищої освіти, директори закладів фахової передвищої та професійно-технічної освіти, інших установ. Майже на всіх конференціях були присутні та виступали зі звітом Центрального та обласного комітетів Профспілки голова та заступники голови обласної організації Профспілки, члени обкому та працівники виконавчого апарату.

         У звітних доповідях, виступах делегатів відзначалось, що завдяки цілеспрямованим та злагодженим діям профспілкових органів вирішено цілий ряд програмних завдань Профспілки з питань підвищення та збереження рівня оплати праці науково-педагогічних, педагогічних та наукових працівників, збільшення тривалості  відпусток для окремих працівників, збереження стипендіального забезпечення студентів, пільгового проїзду для студентів, забезпечення матеріальної бази гуртожитків та встановлення протипожежних сигналізацій, покращення умов праці, навчання, правового захисту, організації оздоровлення та відпочинку спілчан.

         Водночас було порушено низку питань щодо спроб Уряду звузити трудові права педагогічних та інших працівників, зменшити чи скасувати доплати і надбавки, скасувати стипендіальне забезпечення. Спілчани висловлювали занепокоєність та незадоволення рівнем заробітної плати педагогічних працівників закладів дошкільної та позашкільної та позашкільної освіти, науково-педагогічних та наукових працівників закладів вищої освіти. Зокрема виплати за стаж надбавки науковим працівникам, яка не виплачується у зв’язку з бездіяльністю Міністерства освіти щодо проходження закладами вищої освіти державної атестації в частині провадження ними наукової діяльності.

         Предметом обговорення в ході звітно-виборчої кампанії були діяльність виборних органів Профспілки в умовах територіальної реформи, створення ОТГ, опорних шкіл та існування в них профспілкових організацій;

позиція та дії профспілкових органів щодо запровадження норм Закону України «Про повну загальну середню освіту», зокрема: переведення працівників пенсійного віку на строкові трудові договори, щорічне підвищення кваліфікації учителів ЗЗСО тощо.

         Особливо гострими були виступи спілчан проти наступу на права найманих працівників та обмеження прав профспілок.

         Спілчани звертали увагу:

- на відсутність суттєвого підвищення заробітної плати працівникам закладів освіти, невиконання норм ст. 61 Закону України «Про освіту», нівелювання співвідношень посадових окладів по Єдиній тарифній сітці з 1 по 12 тарифний розряд;

- недостатнє фінансування заходів з охорони праці відповідно до ст. 19 Закону України «Про охорону праці», відрахування профспілковим організаціям коштів на проведення культурно-масової, фізкультурної, оздоровчої роботи.

- необхідність домагатися на законодавчому рівні поширення дії колективних договорів лише на членів профспілок, активізувати роботу виборних профспілкових органів усіх рівнів щодо впровадження Соціальної картки серед членів Профспілки; підвищення мотивації профспілкового членства шляхом поінформованості спілчан про дії виборних профспілкових органів усіх рівнів, використовуючи сучасні телекомунікаційні технології, виступи на телебаченні.

          На окремих конференціях профспілкових організацій студентів закладів вищої освіти висловлювались зауваження щодо необхідності створення сучасного профспілкового квитка члена Профспілки.

          Робота всіх виборних профспілкових органів визнана задовільною, вибори нового складу профорганів проводились з дотриманням принципів демократії та прозорості.

         Пленум Одеського обласного комітету Профспілки постановив скликати ХХ звітно-виборну конференцію Одеської обласної організації  Профспілки  працівників освіти і науки України 15 жовтня 2020 року о 10.00 годині в м. Одесі, в приміщенні Федерації профспілок Одеської області.

         На завершення пленуму голова Одеської обласної організації Профспілки Ніна Дубовик вручила нагороди Центрального та обласного комітетів Профспілки, зокрема:

          — нагрудний знак ЦК Профспілки «Заслужений працівник Профспілки працівників освіти і науки України» — Тетяні Мещеряковій, голові Теплодарської міської організації Профспілки;

          — нагрудний знак ЦК Профспілки «Профспілковий лідер» — Андрію Начеву, голові Первинної профспілкової організації Південноукраїнського  національного педагогічного університету;

          — Почесні грамоти обкому Профспілки  — Людмилі Гальчинській, голові Первинної профспілкової організації Одеської державної академії технічного регулювання та якості,  Олександру Тимченку, голові Ананьївської районної організації Профспілки.

 

 

Служба зв’язків з громадськістю та

ЗМІ Одеського обласного комітету Профспілки

 

 



© 2014 Профспілка працівників освіти і науки