Перерахунки пенсій в жовтні: чого очікувати

 23.09.22


У зв’язку з підвищенням мінімальної заробітної плати з 6500 до 6700 грн з 1 жовтня 2022 року будуть перераховані пенсії.

Як повідомив Пенсійний фонд України, по-перше, підвищення виплат гарантовано непрацюючим громадянам, які досягли віку 65 років і більше та які мають страховий стаж чоловіки не менше 35 років, жінки – не менше 30 років. З 1 жовтня мінімальний розмір пенсії за віком у таких пенсіонерів становитиме 2 680 грн (6 700 х 40 %).

Людям, які працюють, у тому числі й тим, які забезпечують себе роботою самостійно і зареєстровані як ФОП, мінімальні розміри пенсій за віком на рівні 40 % мінімальної заробітної плати будуть встановлені після звільнення з роботи.

Зверніть увагу! Для обчислення розміру пенсії за віком має значення тривалість набутого страхового стажу та величина заробітної плати, з якої сплачувалися внески.

Мінімальний розмір пенсії за віком, це гарантія, яка надається за наявності повного страхового стажу: 35 років у чоловіків, 30 – у жінок.

Детальне роз’яснення від Пенсійного фонду України розміщене тут.

З 1 жовтня 2022 року пенсіонерам, яким виповнилося від 70 до 75 років, буде встановлено щомісячну компенсаційну доплату до пенсії у розмірі до 300 грн (постанова Кабінету Міністрів України від 15.09.2021 N 963 «Про додатковий соціальний захист окремих категорій осіб у 2022 році та в подальшому»). Після встановлення такої виплати розмір пенсії не може перевищувати розміру середньої заробітної плати в Україні за 2020 рік, з якої сплачено страхові внески та яка враховується для обчислення пенсії — 10340,35 грн.

Щомісячна компенсаційна виплата встановлюється незалежно від виду пенсії, закону, згідно якого призначена пенсія, від тривалості страхового стажу та від факту роботи.

Пенсіонерам, які досягнуть 70 років після 1 жовтня, щомісячна компенсаційна виплата встановлюватиметься з дати досягнення такого віку.

З 1 жовтня 2022 року запроваджується додаткова гарантія пенсіонерам віком від 70 років і старшим, пенсію яким призначено відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та які мають страховий стаж чоловіки — не менше 35 років, жінки — не менше 30 років. Мінімальний розмір їх пенсійної виплати не має бути менше 3000 грн.

Детальне роз’яснення ПФУ для цієї групи пенсіонерів

Також будуть збільшені мінімальні розміри пенсій по інвалідності, призначених відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

 

Джерело – Дебет-Кредит



© 2014 Профспілка працівників освіти і науки