Перелік жіночих спеціальностей та професій для взяття на військовий облік допрацюють

 23.08.22


ЗСУ ініціювали внесення змін щодо взяття жінок на військовий облік. Про це повідомила Ганна Маляр, заступник Міністра оборони України.

 

Генеральний штаб ЗСУ опрацював питання застосування Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік, та проаналізував поточну потребу у мобілізації жінок.

У Міністерстві оборони наголошують, що на сьогодні в державі не має гострої необхідності суттєво збільшувати кількість жінок на військовому обліку.

Разом із тим, для Збройних Сил залишається потреба в спеціальностях та фахівцях медицини, радіотехніки, харчових технологій.

Тому ініційовано запровадження наступних змін до взяття жінок на військовий облік:

1) скорочення Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних – відповідно до нинішніх потреб ЗСУ;

2) добровільність постановки на військовий облік жінок, які одержали спеціальності, що міститимуться у доопрацьованому переліку;

3) організація взяття жінок на військовий облік в Україні розпочнеться не раніше ніж через місяць після завершення особливого періоду в державі.

 

Ганна Маляр повідомила, що наразі законопроект щодо застосування вищезазначених змін знаходиться на погодженні та його остаточне прийняття залежатиме вже від парламенту.

 

Як визначити, чи включена ваша спеціальність до Переліку?

 

Народний депутат, член Комітету ВРУ з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський пояснив, що спеціальність жінок, які підпадають під військовий облік, визначатимуть за дипломом.

«Жінки, які здобули професійну освіту за відповідним фахом. Тобто це не ті, які працюють не за спеціальністю, а ті які мають відповідний документ, якій підтверджує їхній рівень кваліфікації», — прокоментував він.

Для жінок, які не стануть на облік, на першому етапі не застосовуватимуться заходи впливу. Водночас у майбутньому, у випадку ухилення від постановки на військовий облік, можуть бути застосовані заходи від адміністративної відповідальності до примусових заходів, у разі системного ухиляння від виконання вимог постановки на облік.

 

Джерела – Бухгалтер911Кадровик-01



© 2014 Профспілка працівників освіти і науки