Перехідний період з паперових трудових книжок на електронні триватиме 5 років

 09.03.21


Президентом України підписано Закон України від 5 лютого 2021 року № 1217-IX “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі”. Відповідно нього паперові трудові книжки виходять з обігу.

Перехід на новий формат забезпечить спрощене призначення пенсії при досягненні пенсійного віку – без необхідності особисто відвідувати органи Пенсійного фонду України.

Для переходу на електронні трудові книжки виділено 5 років. Протягом цього періоду до Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування мають бути внесені відомості з паперових трудових книжок.

Експерти електронного журналу «Головбух:бюджет» роз’яснюють наступне:

1. Всі сторінки трудових книжок мають бути від скановані, а сканкопії відправлені до порталу ПФУ. Порядок передання сканованих сторінок та вимоги до них досі не затверджені.

2. Після відсканування трудових книжок можна віддати їх на зберігання працівникам під підпис. Проте якщо працівник забажає, він може залишити книжку в установі.

3. Кабінет Міністрів невдовзі має затвердити новий порядок ведення трудових книжок. Поки що в установах триватиме робота з паперовими книжками. Але якщо працівник не має трудової книжки старого зразка та не бажає її оформлювати, відомості про трудову діяльність будуть вноситися в електронному Реєстрі.



© 2014 Профспілка працівників освіти і науки