Оновлення в порядку складання первинних документів

 28.02.23


Внесено зміни до Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку. Підставою для цього став наказ Міністерства фінансів України від 28.12.2022 року №467.

У оновленому Положенні зазначено, що:

  • первинні документи – це документи, створені у паперовій або в електронній формі, які містять відомості про господарські операції;
  • регістри бухгалтерського обліку (облікові регістри) – це носії інформації, складені у паперовій або в електронній формі, призначені для хронологічного, систематичного або комбінованого накопичення, групування та узагальнення інформації з первинних документів, що прийняті до обліку. Регістри бухгалтерського обліку (облікові регістри) можуть бути у вигляді відомостей, ордерів, книг, журналів тощо.

Серед інших нововведень зазначено, що первинні документи, створені автоматично в електронній формі програмним забезпеченням інформаційно-комунікаційної системи, застосовуються у бухгалтерському обліку за умови наявності накладеного електронного підпису чи печатки з дотриманням вимог законодавства про електронні документи та електронний документообіг.

У разі складання та зберігання первинних документів і регістрів бухгалтерського обліку з використанням електронних засобів оброблення інформації підприємство зобов’язане за свій рахунок виготовити їх копії на паперових носіях на вимогу інших учасників господарських операцій, а також правоохоронних органів та відповідних органів у межах їх повноважень, передбачених законами.

Копії первинних документів та регістрів бухгалтерського обліку можуть бути вилучені у підприємства лише за рішенням відповідних органів, прийнятим у межах їх повноважень, передбачених законами. Обов’язковим є складання реєстру документів, що вилучаються у порядку, встановленому законодавством.

Які інші вимоги містяться в оновленому Положенні?

  • Записи у первинних документах, регістрах бухгалтерського обліку, створених у паперовій формі, повинні здійснюватися лише у темному кольорі чорнилом, пастою кулькових ручок.
  • Виправлення помилок у первинних документах і регістрах бухгалтерського обліку, що складені в електронній формі, способом сторно передбачає здійснення зворотного запису на величину помилки та одночасне зазначення правильної суми.
  • Виправлення вносяться до первинних документів та регістрів бухгалтерського обліку в тому звітному періоді, у якому виявлено помилки.
  • Документи, що є підставою для записів у бухгалтерському обліку і складені іноземною мовою, повинні мати впорядкований аутентичний переклад на українську мову.

 

 

Джерело – Дебет-Кредит



© 2014 Профспілка працівників освіти і науки