Оформляємо робочий час на період локдауну

 29.12.20


На період посиленого карантину (локдауну), що триватиме з 8 по 24 січня, є декілька варіантів оформлення робочого графіку для працівників. Розповідаємо, як це можна провести, та який саме варіант підійде для конкретної установи.

Варіанти, що підійдуть для оформлення робочого графіку – перехід на дистанційну роботу, оформлення простою або відправлення працівників у оплачувані відпустки.

Дистанційна робота – оптимальний варіант. Для переходу на такий режим потрібно видати наказ, на якому працівники мають поставити підписи, підтверджуючи, що забезпечені оргтехнікою та якісним інтернет-зв’язком.

В наказі необхідно:

  • зазначити період, на який запроваджується режим дистанційної роботи – з 8 по 24 січня 2021 року;
  • вказати обов’язки, які необхідно виконувати протягом періоду роботи у дистанційному режимі;
  • розпорядитися стосовно забезпечення технічних можливостей дистанційної роботи працівників та вказати особу, що відповідає за виконання цього сегменту роботи.

Підстава для наказу – ч.2. ст.60 Кодексу законів про працю України:

«На час загрози поширення епідемії, пандемії та/або на час загрози військового, техногенного, природного чи іншого характеру умова про дистанційну (надомну) роботу та гнучкий режим робочого часу може встановлюватися у наказі (розпорядженні) власника або уповноваженого ним органу без обов’язкового укладення у письмовій формі трудового договору про дистанційну (надомну) роботу.» 

Важливо: дистанційна робота оплачується у повному розмірі відповідно до ст.60 КЗпП.

Простій – варіант для культурного або спортивного закладу. Для оформлення потрібно видати наказ із посиланням на пункт 3 постанови КМУ «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 09.12.2020 № 1236.

Якщо є можливість перевести працівника на іншу роботу під час простою, видається наказ. Головні умови – працівник має дати згоду та відповідати своєю спеціальністю новій тимчасовій роботі.

Простій припиняється, якщо в цей період з’являється робота для працівників.

Важливо: простій оплачується із розрахунку не нижче 2/3 тарифної ставки встановленого розряду чи окладу.

Підстава – ч.1 ст.113 Кодексу законів про працю України:

«Час простою не з вини працівника, в тому числі на період оголошення карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, оплачується з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу).»
 

Оплачувані відпустки – варіант для того випадку, якщо графік відпусток на 2021 рік досі не затверджено, та деякі працівники ще не визначилися з датами відпустки. Для цього видається наказ – спільний для всіх працівників або індивідуальні.

Важливо: під час відпустки оформляються відпускні.

Нагадуємо, що в звичайному режимі на період локдауну продовжать працювати лише підприємства, що надають фінансові, банківські, житлово-комунальні послуги, забезпечують охорону здоров’я, функціонування транспортної інфраструктури тощо.

Підготовлено за матеріалом видання Expertus: Кадри

 



© 2014 Профспілка працівників освіти і науки