Одеському національному економічному університету — 100 років!

 18.05.21


За сто років свого існування Одеський національний економічний університет став одним із провідних навчально-наукових центрів в Україні і набув високого світового рівня. Передумовами формування університету виступали інтенсивний розвиток торгівлі, підприємництва і промисловості, наявність сухопутних і морських шляхів, потужний освітній потенціал. Ще у 1851 р. одеське купецтво склало акт про заснування в Одесі, на власні кошти, вищого в краї спеціального комерційного училища, провідною метою якого було надати учням загальну і середню комерційну освіту. У 1877 р. навчальний заклад переїжджає до спеціально збудованого приміщення на вулиці Преображенській, будинок 8 (проект архітектора Ф.В. Гонсіоровського), в якому зараз знаходиться перший корпус Одеського національного економічного університету.

16 травня 1921 р. Одеським губвиконкомом видано наказ про заснування Одеського інституту народного господарства. У його витоків стояли видатні вчені-економісти: Віктор Моріцович Штейн, Олексій Якович Шпаков, Антон Самойлович Бориневич, Григорій Ісаакович Тіктін, Сергій Іванович Солнцев, Гаврило Іванович Танфільєв.

У закладі вищої освіти працювали видатні українські фахівці – історики: К.П. Добролюбський, Є.О. Загоровський, Д.І. Кардашев та  географи: О.О. Сухов, Г.І. Танфільєв, С.Ф. Білодід. Великий внесок у розвиток юридичної науки зробили Є.В. Васьковський, І. А. Хмельницький.

Визнання Одеського національного економічного університету в масштабах вітчизняної економічної освіти закарбовані в історії закладу:

• 1971 р. – Одеський інститут народного господарства нагороджено Почесною грамотою Президії Верховної Ради Української РСР за успіхи в підготовці висококваліфікованих спеціалістів для народного господарства та в зв’язку з 50-річчям з дня заснування;

• 1993 р. – Кабінет Міністрів України оцінив досягнення та заслуги колективу Одеського інституту народного господарства та своєю Постановою створив на його базі Одеський державний економічний університет;

• 1997 р. – Одеський державний економічний університет прийнято до Європейської асоціації університетів;

• 2001 р., 2006 р. – колектив університету двічі нагороджено Почесною грамотою Кабінету Міністрів України за підготовку висококваліфікованих спеціалістів;

• 2010 р. – Одеський державний економічний університет приєднано до Великої Хартії Університетів світу (штаб-квартира у Болоньї);

• 2011 р. – наказом Президента України № 1041/2011 від 11 листопада 2011 року університету надано статус національного.

Сьогодні університет виступає потужним навчальним закладом. За роки свого існування він підготував понад 100 тисяч фахівців, які працюють у різних країнах світу. Викладацький і науковий потенціал ОНЕУ постійно працює над удосконаленням освітнього процесу, формуванням і виданням навчальної та наукової літератури, прикладних і методичних рекомендацій, практичних посібників. Тісна міжнародна співпраця розкрила широкі можливості для викладачів і студентів – проходження стажування, видання спільних праць, участь у міжнародних заходах, отримання подвійних дипломів та дуальної освіти.

До структури Одеського національного економічного університету входять:

• чотири факультети: економіки і управління підприємництвом; фінансів та банківської справи; менеджменту, обліку та інформаційних технологій; міжнародної економіки;

• сім центрів: інформаційно-обчислювальний; заочної та вечірньої форм навчання; професійної освіти; забезпечення якості освіти; підвищення кваліфікації та сучасних освітніх технологій; надання додаткових освітніх послуг; інформаційний центр ЄС;

• профспілкові організації співробітників та студентів;

• три гуртожитки і студентський табір “Економіст”;

• допоміжні відділи і служби.

До найголовніших стратегічних завдань розвитку ЗВО належать: вдосконалення системи управління освітньою діяльністю; реалізація інноваційних підходів та відповідності потребам стейкхолдерів; забезпечення внутрішньої системи якості та доступності вищої освіти для різних верств населення; інтеграція науки, освіти та бізнесу; постійне вдосконалення кадрового потенціалу; поширення міжнародного співробітництва.

     Для навчання, комфортного проживання і цікавого дозвілля студентів створено необхідні умови і структури, які обумовлені фінансовими і матеріально-технічними ресурсами. Бібліотека університету містить понад 350 тис. видань і щорічно обслуговує більше 10 тис. читачів. Під час навчальних занять викладачі використовують сучасне програмне забезпечення, яке є доступним для всіх учасників освітнього процесу. Університет співпрацює з ENACTUS – міжнародною організацією студентів, команди якої займаються створенням і розвитком реальних соціально-економічних проєктів, покликаних допомогти людям змінити їх життя на краще. Команда ENACTUS ONEU систематично перемагає на національних і міжнародних змаганнях відповідного рівня. Створення соціальної платформи для розвитку бізнес-ідей студентів Startup University покликано надати допомогу при розробці та реалізації стартап-проєктів у різних сферах діяльності. Для працевлаштування студентів в університеті працює спеціальна агенція і систематично проводяться ярмарки вакансій.

    Інформація про ОНЕУ була б неповною, якщо не розповісти про те, як проходить культурно-масова та спортивна робота. В університеті має місце величезна кількість різноманітних заходів, серед яких три основні — «Студентська осінь», «Міс ОНЕУ» і «Студентська весна». Але на цьому творче життя не закінчується – це лише частина всіх заходів. Студенти-спортсмени з різноманітних видів спорту добре відомі не тільки в Україні, а й у багатьох країнах світу. Пропаганду спорту та здорового способу життя активно проводить кафедра фізичного виховання та безпеки життєдіяльності.

     Новим етапом життя університету стали вибори ректора, які відбулися в листопаді 2020 р. Прихід до влади нового ректора – доктора економічних наук, професора Анатолія Івановича Ковальова з командою молодих та ідейних співробітників дозволяє з оптимізмом дивитися в майбутнє і сподіватись на подальший розвиток Одеського національного економічного університету.

       Профспілкова організація Одеського національного економічного університету разом з усіма співробітниками відзначає 100-літній ювілей закладу.

       Історія профспілкової організації ОНЕУ нерозривно пов’язана з етапами становлення закладу вищої освіти. Сьогоднішній рівень соціального захисту в університеті є результатом плідної роботи багатьох співробітників, які себе повністю віддавали служінню університету. 

       Первинна профспілкова організація співробітників об’єднує 100% працівників. З 1988 року в університеті діє колективний договір, як форма вдосконалення принципів демократичного управління та соціального партнерства ректора, адміністрації та профкому університету. 

        Завдання профспілкової організації полягають у забезпеченні захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів Профспілки; здійсненні організаційної, культурно-масової, спортивно-оздоровчої діяльності, роботи з охорони й покращення умов праці співробітників, роботи з молоддю та ветеранами; стимулюванні підвищення якості освіти. Протягом останніх років в університеті діє система доплат і надбавок до посадового окладу: за вчені звання та наукові ступені в граничному розмірі, суміщення професій, розширення зони обслуговування, престижність педагогічної праці, стаж роботи, роботу в святкові та вихідні дні, роботу в нічний час та ін.

       За ініціативою профкому в університеті запроваджена система додаткових соціально-побутових пільг, які включають додаткові оплачувані відпустки, оплату ліків важко хворим тощо. Профспілка забезпечує реалізацію культурних і духовних потреб та інтересів працівників; організовує відпочинок членів профспілки та їх сімей; підтримує пропаганду здорового способу життя серед працівників університету.

     Сьогодні можна з впевненістю сказати – університетська профспілкова організація, примножуючи здобутки попередників, упевнено крокує в майбутнє, завдяки наполегливій праці профактивістів та свого лідера – кандидата економічних наук, старшого наукового співробітника Тетяни Сергіївни Корольової.

     Ювілей – як рубіж, з якого бачаться нові грандіозні перспективи. Професорсько-викладацький склад та співробітники університету направляють свої зусилля на успішне вирішення завдань, поставлених Міністерством освіти і науки України, спрямованих на розвиток навчального процесу, побудованого на інноваційних досягненнях в освіті, науці та практиці.

 

    М. Д. Балджи,

голова інформаційно-редакційної комісії
профкому, доктор економічних наук, професор,
академік Академії економічних наук України

 

 



© 2014 Профспілка працівників освіти і науки