Новини мобілізації: зміни у військовому обліку для жінок і відстрочка для заброньованих працівників

 09.09.22


7 вересня в Міністерстві оборони України повідомили про дві важливі новини, що стосуються військового обліку та мобілізації. 

 

Взяття жінок на військовий облік за спеціальністю/професією відтерміновано на рік

 

Про це повідомила заступниця Міністра оборони Ганна Маляр. 6 вересня поточного року Міністр оборони Олексій Резніков підписав наказ, яким відтерміновуються строки взяття жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік ще на рік — до 1 жовтня 2023 року. «За цей час парламентарі зможуть на законодавчому рівні встановити, що військовий облік жінок відповідних професій/спеціальностей є виключно добровільним,» — коментує Ганна Маляр.

Як зазначила заступниця Міністра, обов’язок жінок відповідних професій/спеціальностей стати на військовий облік визначає частина 11 статті 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 № 2232-XII.

Новий наказ Міноборони не змінює норм законодавства, але він дозволить комітету ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки, а потім і парламенту в цілому, доопрацювати та внести зміни до законодавства, аби врегулювати це питання.

Наразі для жінок немає заборон та обмежень – зокрема, на виїзд за кордон. Як зазначила заступниця Міністра оборони, сьогодні в державі немає гострої потреби збільшувати кількість жінок на військовому обліку.

 

Подовжено відстрочку від мобілізації заброньованих працівників

 

7 вересня Уряд затвердив постанову, якою передбачено можливість подовження на два місяці чинних відстрочок від призову на військову службу для військовозобов’язаних під час мобілізації та на воєнний час. Маються на увазі відстрочки, надані рішеннями Міністерства економіки в березні – квітні, термін дії яких спливає у вересні – жовтні цього року.

Рішення щодо продовження відстрочки на строк до двох місяців може бути прийнято Мінекономіки лише один раз.

Витяг з наказу Мінекономіки про відстрочку від призову військовозобов’язаному працівнику може надавати та візувати підприємство, установа чи організація, де він працює. 

 

Зазначені у матеріалі документи незабаром будуть оприлюднені на сайтах Кабінету Міністрів та Міноборони України.

 

Джерела – Ганна Маляр інфо, Дебет-Кредит



© 2014 Профспілка працівників освіти і науки