Незабутня подорож-екскурсія

 31.01.19


         Тривалий час педагогічний колектив Великодолинського НВК «ЗОШ І-ІІІ ст.-гімназія» був проникнений ідеєю відвідування Будинку вчених, який знаходиться в історичному центрі Одеси, на Сабанєєвому мосту. Ця міська садиба в стилі класицизму була побудована в 1832 році камер-юнкером Н.А Хорватом за проектом відомого італійського архітектора Торічеллі.

         19 січня здійснилась наша мрія. Біля Будинку вчених нас зустріла його директор Жекова Світлана Дмитрівна, тепло привітала і представила екскурсовода Людмилу Ігорівну. Послідовна, змістовна, цікава розповідь, насичена фактами з життя останнього власника міської садиби графа М.М.Толстого, викликала у відвідувачів інтерес, захоплення, почуття причетності до історії рідного краю.

Будинок вчених вражає. Це не просто будинок – це музей: Біла зала, Шовкова вітальня, Мармурова вітальня, Зелена зала, рояль К.М Schroder; фотографії, стенди, стільці, стеля і підлога – це все сторінки історії.

          Ми були здивовані фактами особистого і громадського життя Михайла Толстого, наскільки різносторонньою людиною він був: 22 роки обіймав посаду попечителя міської публічної бібліотеки, добудував картинну галерею, 10 років був першим директором Одеського оперного театру, побудував першу станцію швидкої допомоги в Одесі, великий колекціонер живопису, меценат (профінансував будівництво оперного театру, наукової бібліотеки і станції швидкої допомоги).

          Сьогодні — це центр життя Одеської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України, місце зустрічей з цікавими людьми, місце де проходять наукові конференції, захисти наукових робіт, вечори поезії, концерти.

         У Будинку вчених нас із радісною посмішкою зустріла Ніна Олександрівна Дубовик – голова Одеської обласної організації Профспілки. Проста в спілкуванні, інтелігентна, бадьора, розумна, гарний співрозмовник, вона супроводжувала нас протягом усієї екскурсії.

          Під час невеликих пауз цікавилася життям нашої профорганізації і відповідала на запитання. Ніна Олександрівна є однією з тих людей, які піклувалися і піклуються про функціонування Будинку вчених. Саме її зусилля, увага, переживання, повсякденна клопітка робота дають можливість спілчанам та просто громадянам України доторкнутися до історичних цінностей нашого міста.

         Екскурсія підійшла до кінця, а йти не хотілося. Тим більше, що нас уже чекали артисти в концертному залі, а саме: Юліана Панченко – лауреат міжнародних конкурсів, Олексій Фатєєв – студент музичної академії, лауреат міжнародних конкурсів і Воюцька Євгенія – концертмейстер. Звучали арії із опер, які викликали естетичну насолоду в усіх присутніх.

         Щиро дякуємо голові Одеської обласної організації Профспілки Дубовик Н.О., директору Будинку вчених Жековій С.Д. та екскурсоводу Роговській Л.І за проведену екскурсію й можливість відвідати це історичне місце.

 

Л. М. Талпа, голова первинної профспілкової організації

Великодолинського НВК «ЗОШ І-ІІІст.-гімназія» 

Овідіопольського району    

                                             



© 2014 Профспілка працівників освіти і науки