Навчання профспілкового активу ЗВО

 25.09.20


21 вересня 2020 року відбувся семінар голів профспілкових організацій закладів вищої освіти та засідання секції вищої школи Одеського обласного комітету Профспілки на базі Первинної профспілкової організації працівників Одеської національної академії харчових технологій (голова Тетяна Страхова).  

Відкрив семінар заступник голови Одеської обласної організації Профспілки Ігор Щедров. У своєму виступі він окреслив основні завдання Профспілки, які реалізовує обком Профспілки на сучасному етапі, зокрема відзначив необхідність підвищення активності профспілкових виборних органів усіх рівнів, особливо в період бюджетотворення, підвищеного контролю за дотриманням законодавства щодо виплат працівникам галузі, зокрема працівникам вищої школи та закладів системи профтехосвіти. 

    Стрижневим питанням роботи семінару стало «Особливості фінансового забезпечення оплати праці працівників вищої, фахової передвищої та професійно-технічної освіти в сучасних умовах». Основним доповідачем виступила головний бухгалтер ОНАХТ Лариса Скляр, яка ґрунтовно висвітлила на прикладі академії всі типові проблеми фінансування закладів вищої освіти.   

      За оприлюдненою статистичною інформацією МОН України кожен заклад вищої освіти Одеського регіону, з урахуванням регіонального коефіцієнту 1.1, отримав фінансування в розмірі 80%, 17 закладів додатково отримали 15 млн грн, за різними критеріями. Таким чином їх фінансування складає від 95 до 99 % від фінансування попереднього календарного року. Таке фінансове забезпечення не відповідає в повному обсязі потребам ЗВО. Як відзначила Подгорець В.В., завідувач відділу соціально-економічного захисту працівників Одеського обкому Профспілки,  за показниками проєкту Держбюджету на 2021 рік видатки на освіту в розмірі 174 млрд грн склали лише 3,9% ВВП проти необхідних 7%. Це в свою чергу може призвести до невиконання статті 78 закону «Про освіту», поетапної реалізації положень частини 2 статті 61 закону «Про освіту», а також постанови Кабінету Міністрів України від 10.07.2019 № 822, відповідно до якої з 1 січня 2021 р. мінімальний посадовий оклад педпрацівника має становити 3 прожиткових мінімумів для працездатних осіб на 1 січня 2021 р., а науково-педагогічних працівників – на 25% вище.

В обговоренні цього питання голова ППО Одеського національного економічного університету Тетяна Корольова звернула увагу учасників семінару на вимоги Профспілки працівників освіти і науки України до Кабінету Міністрів України щодо вжиття заходів для повернення Міністерству освіти і науки України вилучених з його бюджетних програм до Фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою  COVID-19 видатків в обсязі понад 4,9 млрд гривень і запропонувала звернутись до ЦК Профспілки та МОН України з вимогою спрямувати ці кошти на підвищення заробітної плати працівників вищої школи в умовах поширення коронавірусної хвороби(СOVID-19). 

     Пізнавальним для профспілкових лідерів став розділ семінару про ознайомлення зі

змінами до окремих законів України у сфері вищої освіти. Юрисконсульт обкому Профспілки Роксолана Даниляк  фахово донесла слухачам семінару інформацію  про зміни, що вносяться Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення освітньої діяльності у сфері вищої освіти» від 18.12.2019р. № 392. Більш детально такі новації були освітлені в питаннях, що стосуються зменшення об’єктів ліцензування освітньої діяльності у сфері вищої освіти, впровадження дуальної освіти, щодо змін у структурі закладів вищої освіти та алгоритму фінансування цих закладів, диференційовану оплату праці серед викладачів.

       Зацікавленість в учасників семінару викликало обговорення питання змін до порядку про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб. Спікером у цьому питанні виступив заступник голови обкому Ігор Щедров. Воно було проведено у формі діалогового тренінгу питання–відповідь, що надало можливість слухачам отримати максимально необхідну для них інформацію.      

    На завершення навчання колегам була надана можливість обмінятися досвідом із різних аспектів роботи та відібрати найбільш корисне для подальшого використання у своїй діяльності.

    Так голова ППО працівників ОНАХТ Тетяна Страхова поділилась досвідом про особливості освітнього процесу на період карантину та про захист прав членів Профспілки в умовах карантину. Саме в такий важкий час профком спільно з адміністрацією академії сконцентрували свої зусилля для надання матеріальної допомоги спілчанам: працівники отримують матеріальну допомогу з профбюджету та бюджету закладу до 30 тис. грн щомісяця. Як відзначила головний лікар медпункту ОНАХТ Зінаїда Сидорова, саме завдяки профкому вдалось забезпечили оперативно працівників академії масками та дезінфекторами на початку карантину, а найголовніше — завдяки такій злагодженій роботі вдалось розпочати навчальний процес та зберегти здорову психологічну атмосферу в студентському та викладацькому колективах у цей складний час.

        Загалом, організаційна та змістова складові семінару були похвально оцінені слухачами. Адже змістовні семінари – це один із найкращих засобів обговорити важливі питання, чудова нагода поділитися своїми напрацюваннями, висловити свою думку та точку зору, обговорити складні питання, а головне – набути нових знань для ефективної роботи і реалізації їх в своїх організаціях.

              Служба звязків з громадськістю та ЗМІ Одеського обкому Профспілки

 

 

 

 

 

 



© 2014 Профспілка працівників освіти і науки