Направлено звернення Президенту України

 04.04.13


04.04.2013                                                                                                              № 01-25-84      

 

                                                             

                                                                                           Президенту України

                                                                                           Януковичу В.Ф.

          Шановний Вікторе Федоровичу!

      Одеський обласний комітет Профспілки працівників освіти і науки України звертається до Вас  у зв’язку з незабезпеченням прав працівників освіти і науки на гідну оплату праці та достатній рівень життя.

    Протягом багатьох років гарантії держави щодо оплати праці освітян, передбачені ст. 57 Закону України «Про освіту», не виконуються. Середня зарплата в промисловості в січні 2013 року складала 3539 гривень, а середня ставка учителя 1 категорії з урахуванням останнього підвищення відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 27.03.2013р. №197 — лише 1678 грн. Це всього 47 відсотків від законодавчо визначеного рівня. У вищій школі середня ставка доцента - 2914грн., що складає тільки 41 відсоток від подвійної середньої зарплати по промисловості.

    Держава практично щомісяця недоплачує педагогічним і науково-педагогічним працівникам більше половини зарплати. Недостатній рівень заробітної плати не дає змоги їм забезпечити себе житлом та нормальною пенсією. Програми доступного житла, ініційовані Вами, недоступні для працівників освіти через низький рівень заробітної плати. Середня пенсія учителя в розмірі 1100-1200 гривень змушує учителів працювати після досягнення ними пенсійного віку.

    Молодь не затримується в школі, тому що на зарплату в 1700-2000 грн., орендуючи при цьому житло, прожити неможливо.

   Крім того, учитель повинен постійно підвищувати свій професійний рівень, забезпечувати себе методичною літературою, навчальними посібниками тощо.      

       Ми розуміємо, що підняті проблеми, — це справа не одного дня і навіть не одного року, але прикро те, що  ніяких позитивних зрушень у їх вирішенні немає. Тому сподіваємося на Ваше розуміння і підтримку позиції Профспілки працівників освіти і науки України щодо соціально-економічного захисту освітян.

                   

З повагою,

голова обкому Профспілки                                                                                        Н.О. Дубовик



© 2014 Профспілка працівників освіти і науки