Нагальні питання діяльності ЗВО

 02.02.24


2 лютого 2024 року відбулася нарада голів первинних профспілкових організацій закладів вищої та фахової передвищої освіти з питань реорганізації ЗВО та реформування вищої та фахової передвищої освіти освіти.

      Спікером наради виступила голова обласної організації Профспілки Любов Корнійчук, яка поінформувала присутніх про ситуацію у зв’язку з приєднанням Одеського державного екологічного університету та Фізико — хімічного інституту захисту навколишнього середовища і людини до Одеського національного університету ім.І.І.Мечникова; про профспілкову позицію стосовно об’єднання ЗВО і відповідь КМУ на звернення обласної організації, про відсутність комунікації з боку Міністерства освіти та відкритості процесів реорганізації й залучення до них трудових колективів та профспілок, відсутність критеріїв відбору ЗВО для приєднання тощо.

Голова обласної організації Профспілки також повідомила, що 30 січня 2024 року відбулися консультації між керівництвом Міністерства освіти і науки України та представниками Профспілки працівників освіти і науки України щодо питання реорганізації закладів вищої освіти. Було досягнуто певних домовленостей щодо подальшого напрацювання можливих кроків реалізації реформи вищої освіти та забезпечення виконання її цілей, шляхом залучення до процесів модернізації вишів ректоратів, профспілкових організацій та місцеву владу.  Особливу увагу було приділено діям профспілкових органів, спрямованих на максимальне збереження робочих місць та гарантій для працівників, дотримання прав здобувачів освіти. Проаналізовано також конкурентоспроможність одеських ЗВО, в яких діють ППО галузевої Профспілки, за двома критеріями: кількість студентів та вартість навчання одного студента-бюджетника. 

     Помічник голови Первинної профспілкової організації працівників Одеського державного екологічного університету Наталія Ткаченко, яка брала участь у консультаціях з МОНУ, розповіла про основні проблеми, які там порушувалися, в тому числі про відповідальність МОНУ як засновника за ситуацію що склалася з вишами.

 

       Голова секції вищої школи комітету Одеської ОО ППОНУ Тетяна Корольова закликала колег не бути байдужими до питань реорганізації та реформування вищої школи. Обговорення законопроєктів про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки наукової роботи в закладах вищої освіти та про внесення змін до деяких законів України щодо фінансування здобуття вищої освіти продовжується, тому є час долучитися.

      Виступили також голова ППО Фізико — хімічного інституту Ганна Кірюшкіна та заступник голови обласної організації, доцент ОНТУ Дмитро Скрипніченко.



© 2014 Профспілка працівників освіти і науки