Мости освітянської дружби

 02.01.18


Давня дружба пов’язує освітян Кілійського району Одеської області та Коломийського району Івано-Франківської області.

   Теплою і приємною була зустріч  у вересні, коли освітяни Коломийщини побували з дружнім візитом у Кілійському районі.

    А не так давно, група освітян – спілчан Кілійської районної організації Профспілки, побували в Прикарпатті, де, на запрошення друзів, взяли участь у профспілковому освітньому форумі «Соціальне партнерство: основні напрямки розвитку. Регіональний досвід».

   Візит був потрібний і корисний взаємно, адже в кожному регіоні, в кожній профспілковій організації є те, чим можна поділитись, є певні успіхи, які можуть бути корисними іншим.

  Проведені в рамках форуму заходи були змістовними і насиченими. Завдячуючи його організаторам було досягнуто гарного балансу роботи та відпочинку учасників.

    Без гучних промов, у режимі вільного неформального спілкування, освітяни обговорили питання розвитку освіти в умовах децентралізації влади в селищній раді Печеніжинської  ОТГ (до речі, першій в Україні). Відвідали Спаський НВК «Школа І-ІІІ ст.-д/садок»,  Нижньовербівську та Сопівську школи І-ІІІ ступенів, отримавши, зокрема, позитивні враження від естетичного інтер’єру цих освітніх закладів, гарного оснащення кабінетів.

   Представники адміністрації, профспілкові лідери, які зустрічали нас в цих школах, поділились досвідом співпраці з батьками та місцевими громадами, громадськими організаціями у вирішенні питань зміцнення матеріальної бази.       

   Вразив нас наочний результат тісної співпраці школи і місцевої громади, зокрема з ЄС — встановлена на території Спаського НВК сонячна міні-електростанція (із 29 сонячних модулів), яка живить цей освітній заклад. Даний задум реалізувала громадська організація «З турботою про людей» у рамках Проекту ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». 

   Всі члени нашої делегації були приємно вражені високим розвитком педагогічної та учнівської художньої творчості Коломийщини. Зворушливо і поетично вітали нас спаські школярі, чия школа носить ім’я великого Каменяра, подарувавши нам  частину прикарпатської щирості своїми запальними коломийками. Об’єднав серця освітян двох районів у пісні і порадував наші душі запальними гуцульськими танцями концерт, підготовлений учнями і вчителями Нижньовербівської ЗОШ.  Гарний настрій та естетичну насолоду подарували нам сопілкарі Сопівського шкільного ансамблю.

   Освітяни Кілійщини відзначили високий рівень  патріотизму наших друзів і колег, які майже не говорять про патріотизм — вони живуть патріотизмом, зберігаючи і розвиваючи як пам’ятки історії, так і пам’ятки місцевої культури.      Ми почерпнули багато різного і цікавого в історико-краєзнавчому музеї Олекси Довбуша, народного героя Прикарпаття; в музеї історії села Сопів, створеного силами місцевих ентузіастів та під час екскурсії по місту Коломиї. Побували в підніжжі гір та оточені лісу в реконструйованій силами громадськості криївці. Незабутні враження залишились у нашій пам’яті про найвеличнішу у світі українську писанку – музей; про експонати зібрані в Національному музеї Гуцульщини; про відвідини «Маєтку святого Миколая». Вразила всіх величність найбільшого на Західній Україні Кафедрального собору Преображення Христа в м.Коломиї, де одночасно службу може відвідати 5 тисяч вірян і надзвичайна аура душевного спокою та затишку в Сопівській церкві ХІХ ст. Покрови Пресвятої Богородиці.

         Наша зустріч вкотре підтвердила, що освітяни завжди відкриті для співпраці, і ми дуже вдячні нашим друзям за приємне спілкування і максимум вражень. Особлива подяка голові Коломийської районної організації освітянської Профспілки Олені Василівні Бакай, яка ось уже протягом 11 років прикладає чимало зусиль задля укріплення дружніх стосунків між нашими профспілковими організаціями і районами.

    Висловлюємо щиру вдячність нашим друзям і колегам за гостинність, яку ми відчули на Прикарпатті. А ще – за майстерно і з любов’ю виготовлених  дітками  Нижньовербівської школи ангелочків, які служитимуть нам оберегами і нагадуватимуть про щирість людей писанкової Коломийщини.

  Такі спільні заходи – це не лише прояв співпраці освітян, це – єднання нашої країни, бо ніхто і ніколи не зможе розділити людей, об’єднаних  власним досвідом, любов’ю до своєї справи, дітей і України. 

Тетяна Бойченко,

голова Кілійської районної організації

Профспілки 

 



© 2014 Профспілка працівників освіти і науки