Міжнародний день охорони праці

 23.05.17


Всесвітній день охорони у 2017 проходив під гаслом «Удосконалення збору та використання даних про безпеку та гігієну праці».

МОП у 2017 році спрямовує свою діяльність на підвищення рівня інформованості про кількість і наслідки нещасних випадків і хвороб пов’язаних з виробництвом. Оскільки ці дані мають важливе значення для профілактики травматизму і профзахворювань, існує потреба в удосконаленні системи реєстрації та повідомлення про такі випадки. Оптимізація збору достовірних даних сприятиме встановленню пріоритетів та ефективній реалізації національних програм та робочих місцях.

Згідно з планом відзначення Дня охорони праці в Україні в навчальних закладах Одеської області були створені оргкомітети, затверджені заходи з проведення Дня охорони праці та «Тижня охорони праці», в навчальних закладах та установах проводилися круглі столи, семінари, тематичні виставки, лекції, конкурси, тренінгові заняття з питань безпеки та охорони праці за участю спеціалістів Фонду соціального страхування від нещасних випадків, кущових відділів Держпраці та медичних установ.

Наприклад у таких районах, як Савранський, Кілійський, Любашівський, Білгород-Дністровський, Ренійський, Березівський, Іванівський, містах Ізмаїлі, Южному та багатьох інших були проведені конкурси малюнків «Охорона праці очима дітей», а в м.Южному також оформлені виставки дитячих малюнків на тему «Допоможи собі сам», творчі конкурси для учнів на найкращий твір, оформлення плакатів з питань охорони праці, а для учнів початкових класів – вікторини на тему «Бережи своє здоров’я», в м.Ізмаїлі – екскурсії учнів на підприємства міста.

У Кілійському районі були проведені наради із спеціалістами та керівниками навчальних закладів на тему «28 квітня – Всесвітній день охорони праці», «Конституційні права громадян на належні здорові та безпечні умови праці», а також тестові опитування, спрямовані на перевірку знань з охорони праці. В Березівському районі проведена виставка літератури з охорони праці тощо.

У вищих навчальних закладах були проведені семінари та наради викладачів, студентів за участю представників Фонду соціального страхування, Держпраці, місцевого самоврядування. Придбані нові стенди з безпеки праці, спецобладнання з пожежної та електробезпеки.

В Одеській національній академії харчових технологій проведені лекції з викладачами випускних кафедр на тему «Охорона праці в навчальному закладі за участю страхових експертів відділу профілактики виробничого травматизму Фонду соціального страхування м.Одеси».

В Березівському вищому професійному училищі Одеського національного політехнічного університету наряду з іншими заходами проводився показ відеороликів на тему безпеки і охорони праці, а також проведенні спортивні змагання, присвячені Дню охорони праці.

Конференція на тему «Безпека праці та здоров’я під час використання хімічних речовин у виробництві» була проведена в Одеська державна академія технічного регулювання та якості, а студенти взяли участь у конференції вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації обласного методичного об’єднання викладачів охорони праці та безпеки життєдіяльності людини, де виступили з темою «Метрологія та техніка безпеки в майбутньому нашої країни» та посіли перше місце в номінації «За оригінальність та наочність представлення вищого навчального закладу».

Загалом святкування Міжнародного дня охорони праці та проведення «Тижня з охорони праці» в навчальних закладах Одеської області пройшло на досить високому рівні.

 

Євдокімов А.Ф., технічний інспектор праці обкому Профспілки 



© 2014 Профспілка працівників освіти і науки