Лікарняний під час відпустки без збереження заробітної плати: чи потрібно оплачувати

 01.08.22


Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці опублікувало роз’яснення щодо оформлення лікарняного за період відпустки за власний рахунок.

Дане питання регулюється Законом «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 1105).

Умови оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, застрахованій особі за рахунок коштів роботодавця визначаються Порядком оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів роботодавця, затвердженого постановою Кабміну від 26.06.2015 р. № 440 (далі – Порядок).

В п. 4 Порядку визначено, що дні тимчасової непрацездатності не оплачуються з підстав, передбачених статтею 23 Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Отже, допомога по тимчасовій непрацездатності за період перебування застрахованої особи у відпустці без збереження зарплати, творчій відпустці, додатковій відпустці у зв’язку з навчанням не надається (п. 6 ч. 1 ст. 23 Закону № 1105).

Також лікарняні не виплачуються під час творчої відпустки та додаткової відпустки у зв’язку з навчанням.

Джерело - Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці



© 2014 Профспілка працівників освіти і науки