Компенсація за пошкоджене та зруйноване житло: прийнято закон

 24.03.23


Президент України Володимир Зеленський підписав Закон України №2923-ІХ «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України». Документ вже опубліковано в газеті «Голос України».

Закон №2923-ІХ запроваджує механізм компенсації за знищене та пошкоджене житло. Як повідомляють у Верховній Раді, власники постраждалих квартир та домівок отримають житловий сертифікат, у якому буде зазначена сума компенсації, який зможуть використати для придбання нового житла впродовж п’яти років. Наразі Уряд розробляє алгоритм компенсації, а разом з ним методику визначення розмірів компенсацій.

Хто має право отримати відшкодування за пошкодження або знищення житла?

Основні категорії громадян:

  • власники квартир та інших житлових приміщень, приватних, садових і дачних будинків;
  • замовники будівництва приватних, садових та дачних будинків;
  • члени житлових кооперативів, які викупили житло, але не оформили право власності на нього;
  • спадкоємці вищевказаних осіб.

Видача сертифікатів на відновлення житла в першу чергу буде проводитися для військовослужбовців, багатодітних сімей та поранених.

Крім того, право на компенсацію мають ОСББ, управителі, ЖБК, коли йдеться мова про відновлення спільного майна багатоквартирного будинку.

Звідки будуть виділені кошти на компенсацію?

Основне джерело фінансування – заарештовані активи росіян та репарації.

Як подати заяву на компенсацію?

Через застосунок «Дія», ЦНАП, органи соцзахисту або нотаріуса. Рішення щодо надання компенсації буде прийматись органами місцевого самоврядування, які створюватимуть відповідні Комісії з розгляду питань щодо надання компенсації. Зазначені комісії розглядатимуть заяви, проводитимуть огляд зруйнованого житла та визначатимуть суму компенсації.

Наразі ведеться праця над електронним реєстром пошкодженого та зруйнованого житла, на основі якого визначатиметься черговість надання допомоги.

 

Джерела: Верховна Рада України, Бухгалтер.UA



© 2014 Профспілка працівників освіти і науки