Компенсація простою та відпустки за власний рахунок: розроблено Порядок відшкодування коштів

 29.08.22


Міністерство економіки розробило Порядок визначення і відшкодування працівникам та роботодавцям втрачених через війну коштів. У першу чергу компенсують зарплату тим працівникам, з якими роботодавці призупинили трудові договори.

Зарплату, гарантійні і компенсаційні виплати працівникам за час призупинення дії трудового договору в повному обсязі відшкодовуватиме держава, що здійснює збройну агресію проти України (ч. 4 ст. 13 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ, далі — Закон № 2136).

Порядок визначення й відшкодування працівникам і роботодавцям пов’язаних із трудовими відносинами грошових сум, втрачених внаслідок збройної агресії проти України, визначить Кабінет Міністрів (ч. 2 ст. 15 Закону № 2136).

СПО об’єднань профспілок України розмістило на своєму сайті проєкт постанови КМУ «Про затвердження Порядку визначення і відшкодування працівникам та роботодавцям пов’язаних із трудовими відносинами грошових сум, втрачених внаслідок збройної агресії проти України». Відповідно до документа право на відшкодування коштів матимуть роботодавці та працівники, в т. ч. ті, з якими припинили трудовий договір в період дії воєнного стану.

Кошти зараховуватимуть на рахунок «Фонд відшкодування працівникам та роботодавцям пов’язаних із трудовими відносинами грошових сум, втрачених внаслідок збройної агресії проти України», відкритий Міністерством економіки. Розпорядниками коштів будуть центри зайнятості.

При визначенні грошових сум, які необхідно виплатити працівникові з 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року, врахують наступні суми:

  • неотриманої зарплати у зв’язку з призупиненням дії трудового договору відповідно до статті 13 Закону № 2136;
  • неотриманої зарплати у зв’язку з відпусткою без збереження зарплати відповідно до статті 26 Закону України «Про відпустки»;
  • неотриманої у зв’язку із запровадженням простою частини заробітної плати;
  • компенсації за роботу понад нормальну тривалість робочого часу працівникам, залученими до такої роботи відповідно до частин першої та другої статті 6 Закону № 2136;
  • втрати частини зарплати у зв’язку із запровадженням неповного робочого часу через зміни в організації виробництва і праці;
  • неотриманої зарплати, інших грошових виплат чи їх частини у зв’язку з зупиненням на період воєнного стану дії окремих положень колективного договору за ініціативи роботодавця.

Роботодавець зобов’язаний не пізніше 90 календарних днів з дня, як припинять або скасують воєнний стан, подати до Держпраці заявку-розрахунок грошових сум, які втратили працівники або роботодавець.

Заявка подається в електронній формі (через Єдиний державний вебпортал електронних послуг) або в паперовій формі (особисто передається до Держпраці).

Усі прийняті від роботодавців заявки Держпраці передасть до центрів зайнятості. Строк, у який роботодавець подає заявку-розрахунок, її погоджує Держпраці та передає центрам зайнятості, не повинен перевищувати 150 календарних днів з дня, як припинять або скасують воєнний стан. Після цього центри зайнятості протягом десяти робочих днів нададуть Мінекономіки відомості про загальний обсяг грошових сум, втрачених працівниками та роботодавцями через війну. Кабмін прийме розпорядження про початок виплат, а Мінекономіки спрямує кошти відповідним центрам зайнятості.

Працівникам та роботодавцям відшкодують кошти на підставі заяв, поданих в електронній формі з використанням Єдиного державного вебпорталу електронних послуг або в паперовій формі під час відвідування центру зайнятості протягом 60 календарних днів. з дня, як Кабінет Міністрів України прийме розпорядження про початок виплати таких сум.

Якщо Постанову ухвалить КМУ, зазначений Порядок застосовуватимуть з 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року.

Джерело – Кадровик-01



© 2014 Профспілка працівників освіти і науки