Коли відпустка по догляду за дитиною входить до трудового стажу

 09.12.20


Страховий стаж зарахують для пенсії особі, яка доглядала дитину до трьох років та одержувала державну допомогу для догляду за дитиною або допомогу при народженні/усиновленні дитини.

Чи перебувала особа в цей період у трудових відносинах та чи оформлювала відпустку для догляду за дитиною — не має значення.

З 2004 року страховий стаж обчислюють за даними системи персоніфікованого обліку. Загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню підлягають особи, які доглядають дитину до досягнення нею трирічного віку й отримують допомогу із догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та/або при народженні чи усиновленні дитини. Підстава — пункт 8 статті 11 Закону № 1058.

Якщо жінка протягом догляду за дитиною до трьох років ніде не працювала, цей період також зарахують до страхового стажу для пенсії. Це відбудеться за умови, якщо жінка одержувала державну допомогу при народженні дитини. За цей трирічний період внески до Пенсійного фонду за неї сплачує управління соціального захисту.

Період відпустки по догляду за дитиною до трьох років зарахують і батькові – але за умови, якщо на нього оформили чи переоформили державну допомогу при народженні дитини. Але якщо допомогу при народженні дитини виплачують матері, а відпустку оформив батько, то цей період не буде зараховано до його страхового стажу.

Джерело: журнал «Головбух-бюджет»



© 2014 Профспілка працівників освіти і науки