Історія протягом цілого віку!

 07.11.23


На початку 20-х років минулого століття Всеукраїнським комітетом сприяння вченим було прийнято рішення про організацію будинків для вчених у великих університетських містах – Харкові, Києві, Одесі. Засновником Будинку вчених в Одесі виступила асоціація науковців вищої школи Одеського окружного відділення всеросійської профспілки освітян. Інтелігенція міста з натхненням сприйняла ініціативу профспілки, активно долучилася до створення різноманітних наукових й творчих секцій. І наприкінці 1923 року відбулося перше урочисте засідання з приводу відкриття Будинку вчених в м. Одесі.

         100 років - революційних, воєнних, мирних, трудових, кризових, буремних політичних, пандемічних і знову воєнних… Увесь цей час Одеський будинок вчених – культурний науково-просвітницький центр — забезпечував виконання статутних завдань, залишаючись культурним простором, відкритим для всіх: представників академічної та галузевої науки, освітян вищої школи, для творчої мистецької спільноти Одещини і до звичайних відвідувачів — одеситів і гостей міста.

      В усі часи Будинок вчених був і є суспільно значущою й затребуваною установою. У його історію вписано понад 200 славетних імен науковців та діячів культури, які заклали й розвивали традиції науково-просвітницького руху Одещини.

       Активно й багатопланово працював Будинок вчених  останні 2 десятиліття — до початку коронавірусних карантинних обмежень і воєнного російського вторгнення. Науково-творчі сезони були представлені численними конференціями, круглими столами, семінарами, науково-дискусійними клубами, творчими фестивалями, конкурсами, виставками, презентаціями, авторськими зустрічами, літературно-мистецькими програмами, вшануванням пам’яті видатних вчених, прийомами наукових делегацій. За підтримки засновника Одеської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України  організовувалися прийоми делегацій спілчан Одещини та різних регіонів України. Традиційно відзначалися професійні свята: День науки, День працівників освіти, День студента тощо.

       Сьогодні славетний ювілей культурної науково-просвітницької установи відзначається в умовах важких пошкоджень і руйнувань, що стали наслідком російської ракетної атаки 23 липня поточного року.

     З нагоди сторічного ювілею Будинку вчених 3 листопада відбулася урочиста зустріч керівництва Одеської обласної організації Профспілки та Будинку вчених з очільниками й учасниками наукових секцій і товариств.

   З доповіддю про історію розвитку Будинку вчених, його досягнення в різні періоди існування виступила директор Світлана Жекова.

  Про науково-просвітницький напрямок діяльності, який  завжди був представлений системною, упорядкованою роботою наукових секцій та об’єднань, розповідали їхні керівники.

   Усіх гостей ювілейного заходу привітала голова  Одеської обласної організації Профспілки Любов Корнійчук, а також передала вітання від голови Профспілки працівників освіти і науки України Георгія Труханова. 

     За багаторічну плідну науково-просвітницьку й творчу діяльність  та з нагоди 100-річчя з дня заснування  культурного науково-просвітницького центру «Будинок вчених» почесними грамотами Центрального комітету Профспілки працівників освіти і науки України та комітету обласної організації були нагороджені:

  - Жекова Світлана, директор Будинку вчених;

 - Рябов Михайло,  керівник наукової астрономічної секції;

- Савченко Віктор, керівник наукової історико-краєзнавчої секції «Одесика»;

- Сагдєєва Зінаїда Євгенівна, керівник клубу «Ліра» ;      

- Голубович Інна, керівник Одеської філософської спілки ім. академіка

  А.І. Уйомова;

- Лісеєнко Олена, керівник наукової секції соціології;

- Родіна Наталія, керівник наукової секції психології;  

- Кандюк Раїса, вчений секретар секції ІМОНТ, організатор музично-літературної вітальні;

  - Роговська Людмила, методист, керівник музейно-галерейного напрямку діяльності Будинку вчених.

Подяками Одеської обласної організації Профспілки нагороджено трудовий колектив Будинку вчених та радника голови Одеської ОО ППОНУ Ніну Дубовик, людину яка майже півстоліття дбала про створення гідних умов для діяльності освітян і науковців.

         Подяки Будинку вчених за плідну співпрацю отримали партнери:

- Інна Рікун-Штейн, дослідниця історії науки, бібліограф, архіваріус;

- Наталія Олійник, директорка музею-квартири Леоніда Утьосова;

- Наталія Ізуграфова, керівник музичного лекторію «Запрошення у подорож».

    За вагому культурно-просвітницьку та наукову діяльність, збереження будівлі Будинку вчених — пам’ятки архітектури національного значення – Одеську обласну організацію Профспілки нагороджено Почесною грамотою Одеської обласної державної адміністрації.

         На завершення ювілейного зібрання Світлана Жекова щиро подякувала всім, хто відгукнувся на біду, що принесла російська ракета будівлі Будинку вчених, і долучився до благодійної допомоги для її збереження. Директорка запевнила, що за такої потужної підтримки після перемоги постраждалий, але не втрачений, Одеський будинок вчених буде відновлений і ще не одне століття слугуватиме освітянам і науковцям Одещини, одеситам і гостям міста Одеси.

        Служба зав’язків з громадськістю та ЗМІ Одеської обласної організації Профспілки

 



© 2014 Профспілка працівників освіти і науки