ІНФОРМАЦІЯ про роботу організаційних ланок Одеської обласної організації Профспілки щодо дотримання норм чинного законодавства, забезпечення підтримки та соціального захисту спілчан в умовах воєнного стану

 15.04.22


З метою дотримання норм чинного законодавства, забезпечення підтримки та соціального захисту спілчан в умовах воєнного стану комітет Одеської обласної організації Профспілки моніторить ситуацію з даних питань.
За інформацією комітетів територіальних, первинних профспілкових організацій Одеської області станом на 1 квітня 2022 року у переважній більшості закладів освіти згідно з рекомендаціями МОНУ та пунктом 8.3.3 Галузевої Угоди між Міністерством освіти і науки України та Профспілками працівників освіти і науки України та Всеукраїнським об’єднанням організацій роботодавців у галузі вищої освіти на 2021-2025 роки оплату простою працівникам не з їх вини здійснюють у розмірі середньої заробітної плати.
Але мають місце у закладах освіти 9 територіальних громад, 1 ЗВО, 1 ЗФПО та 1 ЗПТО випадки нарахування простою не з вини працівника в мінімальному розмірі — 2/3 тарифної ставки, що в грошовому вираженні для працівників з мінімальною зарплатою складає всього 1928 грн.
Комітети територіальних організацій спрямовували звернення до керівників відділів освіти та територіальних громад. Органи місцевої влади пояснюють, що основною причиною оплати лише 2/3 тарифної ставки є недостатність коштів у місцевих бюджетах.
Комітет обласної організації проводить постійну консультативну та роз’яснювальну роботу з питань оплати праці та трудових відносин в умовах воєнного часу, інформує працівників профспілкових органів та спілчан про зміни в чинному законодавстві.
З перших днів воєнних дій усі підвідомчі профспілкові організації беруть активну участь у надані допомоги Збройним Силам України та місцевим територіальним оборонам.
Комітетами обласної, територіальних, первинних профспілкових організацій закладів вищої, фахової передвищої та профтехосвіти надано фінансову підтримку Збройним Силам України та перераховано на спеціальний рахунок, відкритий в Національному банку України, 2 215 792 грн. На потреби територіальної оборони регіону з профбюджетів витрачено 260762 грн.
За попередніми даними, спілчанами перераховано близько 1 549 500 гривень власних коштів, в першу чергу тих, які вони отримали за своєчасну проведену вакцинацію від COVID-19.
До обласного цільового фонду «Оборона Одещини» комітетом Одеської ОО ППОНУ перераховано 30 000 грн; освітяни перераховують середньоденний заробіток.
Профспілкові комітети разом з адміністраціями закладів освіти проводять велику організаційну та волонтерську роботу: купують ліки та продукти харчування, готують їжу для наших воїнів, плетуть маскувальні сітки, виготовляють тушонку, збирають продукти харчування і необхідні речі для ЗСУ, ковдри, теплий одяг; організовують благодійні ярмарки, формують продуктові набори для воїнів у бойових частинах; шиють бафи, спальні мішки, розпізнавальні пов’язки на рукави, роблять їжаки проти важкої техніки.
Працівники закладів профтехосвіти надають тероборонівцям безкоштовні перукарські та швейні послуги; автомобільний транспорт, допомогу у зварювальних та столярних роботах.
Не залишились поза увагою і тимчасово переміщені особи: для них збирають одяг, продукти харчування, гігієнічні набори тощо.
Постраждалим в результаті війни спілчанам та членам їх сімей надається матеріальна допомога.

 

Через загрозу життю і здоров’ю 1011 спілчан тимчасово переїхали в інші регіони, в тому числі 724 — за межі області, 287 — за межі України. За потреби їм надається допомога Центральним комітетом Профспілки та профспілковими організаціями західних областей України. Є можливість звернутися також до іноземних освітянських профспілок.
В єдності- наша сила! Разом до ПЕРЕМОГИ!
 


© 2014 Профспілка працівників освіти і науки