ХІУ пленум обласного комітету Профспілки

 27.12.19


20 грудня 2019 року відбувся ХІУ пленум Одеського обласного комітету Профспілки працівників освіти і науки України, на якому були розглянуті такі питання:

          1. Про хід виконання Одеською обласною організацією Профспілки Основних напрямів діяльності Профспілки працівників освіти і науки України на 2016-2020 роки.

2. Про підготовку до ХХ звітно-виборної конференції Одеської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України.

          3. Про внесення змін до бюджету Одеського обласного комітету Профспілки на 2019 рік та затвердження бюджету на 2020 рік.

         З інформацією з першого питання виступила заступник голови обласної організації Профспілки Любов Корнійчук, яка зазначила, що Центральний та обласний комітети Профспілки вживали відповідні заходи для реалізації владою державних гарантій щодо фінансування галузі освіти, дотримання законодавчо встановленого рівня оплати праці педагогічних, науково-педагогічних та інших працівників, підвищення розміру стипендіального забезпечення студентів та інших осіб, які навчаються, створення в закладах та установах освіти належних умов для роботи, навчання та здобуття якісної освіти, недопущення погіршення умов праці вчителів, викладачів та інших працівників, підвищення рівня пенсійного забезпечення членів Профспілки, забезпечення їх житлово-комунальними послугами тощо.

Щорічно опрацьовували проєкти Основних напрямів бюджетної політики та Державного бюджету на відповідні роки. Надавали пропозиції Федерації профспілок України, Спільному представницькому органу об’єднань профспілок з вимогою врахування їх в пропозиціях профспілкової сторони Міністерству фінансів України, Уряду, Верховній Раді України.

Представники ЦК Профспілки доводили свою позицію під час переговорів та зустрічей з представникам Міністерства фінансів, Міністерства соціальної політики та галузевого міністерства. Спрямовували розрахунки та обґрунтування до Комітету з питань науки і освіти Верховної Ради України, особисто народним депутатам України, членам відповідних профільних комітетів, Голові Верховної Ради України.

Від Одеського обкому Профспілки було направлено 127 звернень Голові Верховної Ради України, в Комітет з питань науки та освіти, народним депутатам від Одеської області та керівникам фракцій у ВРУ, в Кабінет Міністрів України,  Міністерство освіти і науки, Міністерство фінансів, Міністерство соціальної політики.

У результаті таких дій є певні позитивні результати.

Зокрема: з 1 січня 2017 року підвищено на 2 тарифні розряди ЄТС посадові оклади всім педагогічним працівникам закладів та установ освіти, які фінансуються за рахунок освітньої субвенції, а з 1 вересня 2017 року — всім іншим.

Влітку 2017 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України            № 506, якою підвищено з 1 вересня 2017 року на 2 тарифні розряди ЄТС посадові оклади директорів, тренерів-викладачів, інструкторів-методистів та інших фахівців спортивних шкіл усіх типів.

Впродовж дії нового Закону «Про освіту» Урядом прийнято ще низку рішень щодо підвищення рівня заробітної плати педагогічних і науково-педагогічних працівників.

З 1 січня 2018 року ще раз підвищено на 10% посадові оклади та ставки заробітної плати педагогічних працівників, оплата праці яких здійснюється за рахунок освітньої субвенції. Таке підвищення сприяло збільшенню їхнього річного доходу в мінімальному розмірі 5232 гривні.

З 1 січня 2019 року ще додатково підвищено на 11% розміри посадових окладів науково-педагогічних працівників ЗВО. Таким чином збільшено їхній річний дохід у мінімальному розмірі 8664 гривні.

З 1 вересня 2019 року підвищено на 10% ставки педагогічних працівників закладів дошкільної, позашкільної, професійно-технічної освіти. А це – додатково 1744 грн за 4 місяці 2019р. та 6086 грн у 2020 році.

 Особливу увагу на пленумі було приділено питанню використання за призначенням освітньої субвенції. Станом на 01.11. 2019 залишок по області складав  566,9 млн грн, в окремих регіонах це 2-6-місячний фонд оплати праці. ЦК Профспілки та МОНУ спрямували на місця спільний лист від 25.11. 2019 щодо використання залишків субвенції в першу чергу на заробітну плату в повному обсязі. Водночас за інформацією з регіонів, станом на 10 грудня забезпечено виплату 30% надбавки за престижність  лише в 17 регіонах     із 56 . Маючи мільйонні залишки, престижність у мінімальному розмірі 5% виплачують у містах Одесі, Подільську, Ізмаїлі, Кодимському, Савранському  районах, Затишанській ОТГ. Через недостатній обсяг фінансування надбавка за престижність праці складає лише 5% в  м. Білгороді-Дністровському.

Винагорода за сумлінну працю в максимальному розмірі 100% виплачена в 36 із 56 регіонів. Найменший розмір у Ширяївській ОТГ -  від 10 до 100%. Ширяївському районі  — 30%, м. Одесі – 33%, Миколаївському районі – 35%,

Було прийняте рішення звернутися до керівників області та директора Департаменту освіти і науки Одеської ОДА щодо забезпечення оплати праці педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти, які фінансуються за рахунок освітньої субвенції, в повному обсязі з дотриманням положень Галузевої та обласної; недопущення штучного та необґрунтованого зниження рівня заробітної плати цієї категорії працівників.

Голова обласної організації Профспілки Ніна Дубовик наголосила, що відповідно до пункту 56 Статуту Профспілки працівників освіти і науки України повноваження обласного комітету Профспілки закінчуються                 12 травня 2020 року, та запропонувала скликати ХХ звітно-виборну конференцію Одеської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України 07 травня 2020 року. Для підготовки до конференції було створено робочу групу.

Також на пленумі був затверджений бюджет Одеського обласного комітету Профспілки на 2020 рік.



© 2014 Профспілка працівників освіти і науки