Бронювання військовозобов’язаного не звільняє його від військової служби

 13.06.23


Прес-служба Верховного Суду України роз’яснила, чому бронювання військовозобов'язаного після призову на військову службу не може розглядатися як поважна причина для звільнення з військової служби під час воєнного стану.

Підставою для вищезазначеного стала постанова Касаційного адміністративного суду Верховного Суду України від 22 травня 2023 року у справі № 260/1851/22.

Колегія суддів Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду у своєму рішенні зазначила, що відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації та звільнення з військової служби під час мобілізації є різними поняттями і ґрунтуються на положеннях різних інститутів військового права. За колом осіб бронювання стосується тільки військовозобов`язаних і є для них підставою для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації. Своєю чергою, звільнення з військової служби стосується військовослужбовців, тобто осіб, які проходять військову службу.

«Отже, за змістом і метою бронювання військовозобов`язаних осіб не стосується правовідносин, пов`язаних зі звільненням військовослужбовців із військової служби. Тому факт бронювання військовозобов`язаної особи після її призову на військову службу не може розглядатися як поважна причина для її звільнення з військової служби під час воєнного стану на підставі підпункту «г» пункту 2 частини четвертої статті 26 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу»», — вказала прес-служба ВС.

Джерело – Ліга-Закон



© 2014 Профспілка працівників освіти і науки