9 вересня в Україні відзначається День фізичної культури і спорту

 08.09.23


Свято встановлено згідно з Указом Президента України «Про День фізкультури і спорту» від 29 червня 1994 року № 340/94. Традиційно День фізичної культури і спорту в Україні відзначається щорічно у другу суботу вересня.

 

Цікаві історичні факти про український спорт:

 

1994 рік — фігуристка Оксана Баюл стала першою олімпійською чемпіонкою від незалежної України.

1995 рік — Жіноча збірна України з баскетболу стала чемпіоном Європи.

1996 рік — Україна виграла першу золоту медаль на літній Олімпіаді: В‘ячеслав Олійник став олімпійським чемпіоном у греко-римській боротьбі у ваговій категорії до 90 кг.

1996 рік — Україна встановила свій національний рекорд в медальному заліку Олімпіади в Атланті — всього 23 медалі (9 золотих, 2 срібних та 12 бронзових).

2002 рік — Руслан Пономарьов у віці 18 років став наймолодшим чемпіоном світу з шахів в історії.

2004 рік — Андрій Шевченко здобув нагороду «Золотий м’яч» та став найсильнішим футболістом планети.

2006 рік — Збірна України з футболу потрапила у вісімку найкращих команд світу.

2009 рік — «Шахтар» став переможцем Кубку УЄФА.

2012 рік — Україна спільно з Польщею провела чемпіонат Європи з футболу.

2019 рік — Молодіжна збірна України стала чемпіоном світу з футболу.

 

Війна не стала на заваді українському спорту. Атлети й надалі гідно представляють країну на міжнародних змаганнях та чемпіонатах. Цей рік став плідним: срібна медаль Марини Бех-Романчук на чемпіонаті світу з легкої атлетики, бронза чоловічої збірної на чемпіонаті світу з веслування на байдарках і каное, бронза жіночої збірної на чемпіонаті світу з художньої гімнастики, перемога Ярослави Магучіх на чемпіонаті світу з легкої атлетики – це неповний перелік спортивних досягнень лише за серпень 2023 року. Українські атлети вже готуються до Олімпіади-2024.

Спорт поза політикою – не про наших спортсменів. Навпаки, українські атлети відкрито висловлюють свою позицію щодо російської військової агресії та привертають увагу громадськості до війни в Україні – навіть якщо доводиться пожертвувати участю у змаганнях або є ризик дискваліфікації. Відмова фехтувальниці Ольги Харлан на турнірі потиснути руку опонентці з російської федерації знайшла теплу підтримку у вболівальників в усьому світі.

Видатні спортсмени долучаються до активної громадської й волонтерської діяльності. Андрій Шевченко, Олександр Усик, Еліна Світоліна та Олександр Зінченко стали амбасадорами проєкту United24. Вони займаються благодійністю та пошуком меценатів для відновлення зруйнованих закладів освіти, стадіонів, закупівлю генераторів тощо.

 

Вітаємо зі святом всіх працівників фізичної культури і спорту та бажаємо міцного здоров'я, сил, наснаги й нових спортивних перемог, мирного неба та удачі в усіх починаннях!



© 2014 Профспілка працівників освіти і науки